Kotter

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 10 mei 2008 om 16:18. (+ogg)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Boomkorkotters aan de kade in IJmuiden

Een kotter is oorspronkelijk een S-spant zeilscheepje, met een lage achtersteven. Het had een mast met daaraan meerdere zeilen.

De kotter wordt voor meerdere doeleinden gebruikt, maar vindt vooral zijn toepassing in de visserij. De voortstuwing vindt tegenwoordig plaats door een dieselmotor in plaats van zeilen.

Met het huidige woord kotter bedoelen we voornamelijk de schepen die worden gebruikt binnen de visserij.

Eurokotter

De Eurokotter is een scheepsmodel dat voor het eerst in de jaren '80 werd gebouwd. Deze schepen zijn volledig aangepast aan de nieuwste regelgeving en moderne technologie. Zo zijn zij niet langer dan 23,99 meter en hebben een motorvermogen dat niet groter is dan 300 PK. Hierdoor mogen zij vis vangen binnen de 12-mijls zone van Nederland (mits onder Nederlandse vlag) en binnen het beschermde natuurgebied "de scholbox". De beoefende visserijmethoden zijn voornamelijk boomkorvisserij en de twin-rig visserij.

Garnalenkotter

Zoals het woord al doet vermoeden is dit type kotters uitgerust voor de garnalenvisserij. Deze schepen hebben over het algemeen weinig diepgang omdat zij of dicht onder de kust vissen, tot enkele tientallen meters vanaf het strand, of in de Waddenzee. Ze meten 12 tot 23,99 m.

Boomkorkotter

Dit is de grootste en bekendste categorie onder de kotters. Deze schepen zijn over het algemeen tussen de 30 en 45,99 meter. De reden waarom zij niet langer dan 45,99 meter zijn is dat de schipper dan een hoger zeevaartdiploma dient te hebben (Stuurman-Werktuigkundige IV). Deze generatie heeft de laatste veertig jaar aan een PK-wedloop gedaan, totdat de regering een PK-stop inlaste van max. 2000 PK. Kenmerkende eigenschappen zijn de grote vistuigen en gieken waarmee zij de boomkorvisserij beoefenen. Deze schepen zijn over het algemeen uitgerust met de allernieuwste technologische snufjes op het gebied van navigatie en visopsporingsapparatuur.

De thuishaven is af te lezen aan de naam van het schip, Zie: Lettercode van de thuishaven.

Sjabloon:Zeilboottypes