Eesterrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Peter b (overleg | bijdragen) op 20 jul 2009 om 16:54.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Eesterrecht is een voormalige rechtstoel in Fivelingo, provincie Groningen (tot 1795). Het Eesterrecht bestond uit twee delen, namelijk het Eesterrecht van Ten Post en het Eesterrecht van Leermens. De rechtdagen werden in de 17e eeuw gehouden in de herberg De Roos te Loppersum, eerder op de wierde van Oldersum bij Ten Post en vermoedelijk op het kerkhof van Leermens. Volgens een overlevering legden de rechters de eed af bij de grote steen die op het kerkhof van Leermens lag.

De naam is ontleend aan de wierde van Eestrum of Oostrum, een van de hoogste wierden van de provincie Groningen, die nu bekend staat als Eenumerhoogte. Het noordelijke deel van de rechtstoel strekte zich uit van Eenumerhoogte tot Zijldijk, waar het klooster Bloemhof te Wittewierum een voorwerk met omvangrijk landbezit bezat. Het zuidelijke deel van het Eesterrecht viel grotendeels samen met het kerspel Wittewierum, waar de abt het klooster Bloemhof als belangrijkste grootgrondbezitter optrad. Hiertoe behoorden onder andere de wierden van Oldersum en Huisburen en het dijkdorp Ten Post.

Uit het feit dat het klooster Bloemhof in beide delen van het Eesterrecht een belangrijke rol speelde, valt af te leiden dat de stichters van het klooster mogelijk tevens verantwoordelijk waren voor het combineren van beide gebieden binnen één rechtstoel. De hoofdelingen van Oldersum traden in de 13e eeuw op als beschermheren van het klooster. Het is verder goed mogelijk dat het gebied rond Eenumerhoogte teruggaat op een koninklijk domein rond Leermens, dat in 1040 in het bezit van de bisschop van Utrecht was.

[bron?]