Naar inhoud springen

Rob van den Broeck

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 23 nov 2009 om 09:20. (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Rob van den Broeck''' (Hilversum, 1 december 1940) is een Nederlands jazzpianist en beeldend kunstenaar. == Biogra...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Rob van den Broeck (Hilversum, 1 december 1940) is een Nederlands jazzpianist en beeldend kunstenaar.

Biografie

Van den Broeck’s moeder was klassiek pianiste. Zelf volgt hij al jong pianoles. Hij stopt daarmee op zijn 12e en pakt dat rond zijn 20e weer op. Hij studeert grafiek aan de Rietveldacademie in Amsterdam. In en om het Concertgebouw komt hij in aanraking met de bruisende jazzscene aldaar, die gefascineerd is door muzikanten als Ellington, Monk, Rollins en Coltrane.

Van den Broeck begint als pianist een trio met Henny Vonk en Tony Vos. Midden 60er jaren begeleidt hij Amerikaanse muzikanten als Ben Webster, Dexter Gordon en Louis Hayes op hun toernees door de Nederlandse jazzclubs.Hij speelt in het ensemble van Dick Vennik en de band van Chris Hinze. Van 1975 tot 1977 is hij pianist van het Nederlands Danstheater. In dezelfde tijd haalt de Duitse bassist Ali Haurand hem in diens ‘European Jazz Ensemble’ naar ..... Hij speelt er ook in combo's met Gerd Dudek, Tony Oxley en Tony Levin. Het zal begin van een carriere worden bij onze Oosterburen, waar hij meer bekendheid heeft dan in eigen land. Met de bassist Wiro Mahieu neemt hij in 1996 het duo-album ’Departures’ op, in 2008 gevolgd door de cd ’Spirits’.

Van den Broeck was van 1980 tot 2000 als docent piano verbonden aan het Arnhems Conservatorium.

Beeldende kunst

Van den Broeck studeerde aan de Rietveldacademie in Amsterdam en behaalde in 1961 het diploma grafisch ontwerper/illustrator. Hoewel zijn muzikale carriere zijn beeldende activiteiten lange tijd hebben overvleugeld, is hij zijn achtergrond en scholing altijd trouw gebleven. Zo ontwierp hij de omslagen van zijn eigen cd’s en exposeerde hij zijn olieverfschilderingen zowelin Nederland als Duitsland. Zelf omschrijft hij ze als 'landschappen en stillevens met ‘losse’ voorwerpen', die hij met behulp van schaduwwerking weet te verbinden. In zijn beeldend werk heeft zich in 2005 een nieuwe passie aangediend: modeltekenen. Hij praktiseert deze wekelijks in het Baarnse atelier van Humphrey Bennet. Een ontwikkeling die ertoe heeft geleid dat de balans musicus versus beeldend kunstenaar nu naar de laatste is omgeslagen.

Rob van den Broeck groeide op in Hilversum. Hij woonde lange tijd in Soest. Tegenwoordig woont hij in het Overijsselse Enter