Naar inhoud springen

Ruud Bartlema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 13 mrt 2010 om 18:26. (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Ruud Bartlema''', Diepenveen, 1944, is een Nederlands theoloog en [[ beeldend kunstenaar]. Ruud Bartlema studeerde theologie a...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Ruud Bartlema, Diepenveen, 1944, is een Nederlands theoloog en [[ beeldend kunstenaar].

Ruud Bartlema studeerde theologie aan de Universiteit van Amsterdam met een grote interesse voor Judaïca en Joodse mystiek. Hij was als predikant o.a. werkzaam in Groningen en in Soest.

Als beeldend kunstenaar is hij opgeleid door o.a. Maarten Krabbé aan de Vrije Academie in Amsterdam. Voor zijn schilderkunst vormen poëzie en literatuur een belangrijke bron van inspiratie. Via het werk van de joodse denker Martin Buber kwam hij al in zijn studietijd in aanraking met de Joods mystieke traditie van het Chassidisme. Hij verdiepte zich in het leven en het werk van de kunstenaar Marc Chagall, hetgeen uitmondde in het geven van talrijke cursussen en lezingen.

Op dit moment is Ruud Bartlema als beeldend kunstenaar en leraar Joodse mystiek werkzaam in Soest.

Beeldend werk

  • Kruiswegstatie, in opdracht van KRO, aangekocht door Bijbels Museum te Amsterdam.
  • Diverse (wand)schilderingen en gedachtenispanelen (in opdracht), o.a. : Baarn (Paaskerk), Zwammerdam (Hooge Burgh), Purmerend (Doortocht-kerk), Utrecht (Revalidatiecentrum de Hoogstraat), Rotterdam (Zorggroep Rijnmond) en Joure (zorgcentrum De Flecke).

Naast picturale kunst maakt Ruud Bartlema ook ruimtelijk werk. In zijn keramiek valt de cylindrische en opengewerkte vorm op.

Bibliografie

  • Mystiek van de Hebreeuwse letters, Bekking en Blitz, 2006

In de Joodse mystiek spelen de tweeëntwintig letters van het Hebreeuwse alfabet, waarmee de TeNaCH, ons Oude Testament geschreven is, een grote rol. Zowel in de mystiek van de Kabbala als in de mystiek van het Chassidisme hebben ze een prominente plaats in het geloofsleven. De uitgave bevat van elk van de tweeëntwintig Hebreeuwse letters een schilderij. Aan elke letter zijn meerdere betekenissen en verhalen verbonden, waarvan de schilderijen er een aantal tonen. Daarbij komen verschillende invalshoeken naar voren: de vorm van een letter, de naam, de getalswaarde, of een Bijbels of Na-Bijbels verhaal.

Externe link