Woningoppas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door MexicanoBot (overleg | bijdragen) op 16 apr 2010 om 00:29. (spelling, replaced: gebruik maken → gebruikmaken met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Housesitting is het concept waarbij een huiseigenaar of huurder, die voor een periode afwezig zal zijn, zijn woning toevertrouwt aan een huisoppasser ("housesitter").

Het basisidee is dat dit met een gesloten beurs gaat. De huisoppasser(s) kan gebruikmaken van de woning. In ruil daarvoor zorgt de huisoppasser voor het huis, de huisdieren (in de meeste gevallen betreft housesitting een combinatie van huis- en dierenoppas) en eventueel kleinvee. Werkzaamheden zoals het onderhoud van de tuin, de post doorsturen, het schoonmaken van het zwembad etc. worden in onderling overleg afgesproken. In het algemeen zorgt de huisoppasser ervoor dat alles verloopt alsof de huiseigenaar zelf aanwezig zou zijn.

Housesitting is gebaseerd op wederzijds voordeel en vertrouwen. In de basis zijn de voordelen voor de huiseigenaar dat het huis bewoond is en onderhouden wordt. Het is algemeen aangenomen dat de aanwezigheid van een huisoppasser criminaliteit voorkomt. De huisdieren en eventueel kleinvee worden goed verzorgd en kunnen in hun vertrouwde omgeving blijven. Kosten van bijvoorbeeld dierenpensions worden voorkomen. Het voordeel voor de huisoppasser is het gratis gebruik van de woning.

Informatie document

Een document met eventueel een "checklist" (of controlelijst) waarin alle belangrijke informatie en onderlinge afspraken beschreven staan kan gebruikt worden. Informatie die voor zowel de huiseigenaar als voor de huisoppasser van belang is. Inhoudelijke voorbeelden kunnen zijn: de contactgegevens, welke werkzaamheden gewenst zijn en informatie over de te verzorgen dieren, planten en tuin. Ook praktische zaken als wanneer het huisvuil wordt opgehaald en de code van het huisalarm kunnen worden vermeld.

Invloed van het internet

De mogelijkheden van internet hebben bijgedragen aan de populariteit van housesitting. Huiseigenaren en huisoppassers kunnen zichzelf op het web presenteren. Verder zijn er gespecialiseerde websites die huiseigenaar en huisoppasser samenbrengen. In het algemeen vragen deze websites inschrijfgeld aan óf de huisoppasser óf de huiseigenaar óf beiden. Na inschrijving krijgt men toegang tot een infrastructuur die het mogelijk maakt om contact te maken met de potentiële huiseigenaar of huisoppasser. De gespecialiseerde websites kunnen ideëel of commercieel zijn. De commerciële websites vragen bijvoorbeeld een vergoeding per oppasdag aan de huiseigenaren.

Zie ook