Nigtevecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door SieBot (overleg | bijdragen) op 2 jun 2010 om 15:53. (robot Erbij: pt:Nigtevegt)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nigtevecht
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Nigtevecht (Utrecht)
Nigtevecht
Situering
Provincie Utrecht
Gemeente Loenen
Coördinaten 52° 16′ NB, 5° 2′ OL
Algemeen
Inwoners
(2004)
1450
Overig
Postcode 1393
Netnummer 0294
Detailkaart
Kaart van Nigtevecht
Locatie in de gemeente Loenen
Foto's
De Vecht bij Nigtevecht
De Vecht bij Nigtevecht
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Nigtevecht is een dorp aan de Vecht in het uiterste noordwesten van de Nederlandse provincie Utrecht, behorend tot de gemeente Loenen. Het dorp heeft 1450 inwoners (2004). Tot 1989 vormde het een afzonderlijke gemeente.

Nigtevecht werd in 1281 voor het eerst genoemd. Het was oorspronkelijk een langgerekt dorp op een rivierduin langs de linkeroever van de slingerende Vecht. Tegenwoordig heeft het een dorpskom in een bocht van de rivier. Aan deze ligging dankt Nigtevecht ook zijn naam, het is een verbastering van 'Niftervecht', "aan de Vecht".[1] Nabij het dorp, maar daarvan gescheiden door het Amsterdam-Rijnkanaal (en de gemeentegrens met Abcoude), bevindt zich het Fort bij Nigtevecht. Het maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam en werd gebouwd tussen 1888 en 1903.

De Dorpsstraat van Nigtevecht is een beschermd dorpsgezicht. De hervormde kerk van Nigtevecht dateert uit de 13de eeuw. De rooms-katholieken van Nigtevecht vallen onder de parochie van het aan de overkant van de Vecht (tevens provinciegrens) gelegen Nederhorst den Berg. Een fietsveer onderhoudt een verbinding tussen beide dorpen en vormt daarmee ook een populaire fietsroute.

In Nigtevecht staat een poldermolen, de Garstenmolen, een achtkante grondzeiler uit 1876.

Formule 1 coureur Christijan Albers, de zoon van ex-Rallycross coureur André Albers (Nederlands Internationaal Rallycross GT-kampioen van het jaar 1979), is uit Nigtevecht afkomstig.

Aan de Vreelandseweg is de voetbalclub DOB gevestigd, wat een afkorting is van Door Oefening Beter. De club is in 1947 opgericht.

Zie ook

Sjabloon:Navigatie gemeente Loenen