Ooglapje

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Casper NL (overleg | bijdragen) op 3 jun 2010 om 20:09.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Een patient met een ooglapje na een operatie aan het oog

Een ooglapje is een stukje textiel dat het oog afdekt. Het dient om een verloren of beschadigd oog te verbergen, als verband na een operatie aan het oog, of om amblyopie bij kinderen te behandelen.

Een ooglapje kan ook gebruikt worden om de uitstraling te krijgen van een piraat. Het wordt dan ook vaak gebruikt bij kinderfeestjes en bij carnaval. De kleur van zo'n ooglapje is vaak zwart. Dit komt doordat piraten in films ook vaak zwarte ooglapjes dragen.

Geschiedenis

In de jaren voor geavanceerde geneeskunde en chirurgie waren ooglapjes geen uitzondering onder mensen die problemen hadden met hun oog, ze kwamen vaak voor bij gevaarlijke beroepen waarbij schade aan het oog een risico was, tegenwoordig zijn prothetische ogen steeds meer toegankelijk dus word het ooglapje meestal voor tijdelijke oplossing gebruikt.

Behandeling

Een kind dat een ooglapje draagt om een lui oog te corrigeren
Amblyopie

Bij amblyopie, ookwel een lui oog, word ook wel eens een afplaksel (ooglapje) over het goede oog heen geplakt, zodat het luie oog gedwongen word om goed te functioneren wanneer dat het geval is kan het goede oog weer goed samen functioneren met het luie oog.

Diplopie

Ook bij diplopie, dubbel zien, word het door een oogspecialist ook wel eens aangeraden om een ooglapje te dragen, dit kan bijdragen aan vermindering van hoofdpijn, duizeligheid of misselijkheid die gepaard gaan met deze vorm van dubbel zien.

Trivia

  • Matrozen droegen volgens verhalen ook ooglapjes, wanneer ze dan naar de kajuit gingen, hoefde ze alleen het ooglapje af te doen, het oog onder het ooglapje was dan al gewend aan de donkere ruimte.
  • Ditzelfde werd ook gedaan door piloten, omdat er vroeger nog geen goede belichting aan boord van een vliegtuig was werd er één oog afgedekt, zodat er met één oog kon worden gekeken over de (belichte) stad, en één om de slecht belichtte instrumenten af te lezen, tegenwoordig is dit met de goed belichte instrumenten niet meer nodig
  • Ook militairen dragen soms een "ooglapje" van lood of goud, dit om één oog te beschermen, zodat een militair niet in één keer volledig blind kan worden maar altijd één oog over houd om te kunnen overleven.


Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Eyepatch op Wikimedia Commons.