Hazerswoude-Rijndijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Mattflorence (overleg | bijdragen) op 29 jul 2010 om 12:31. (→‎Verkeer en vervoer)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.


Hazerswoude-Rijndijk
Dorp in Nederland Vlag van Nederland
Hazerswoude-Rijndijk (Zuid-Holland)
Hazerswoude-Rijndijk
Situering
Provincie Vlag Zuid-Holland Zuid-Holland
Gemeente Vlag Rijnwoude Rijnwoude
Coördinaten 52° 8′ NB, 4° 36′ OL
Algemeen
Inwoners
(2007)
5350
Foto's
Opvallend verbouwde Watertoren aan de Rijndijk
Opvallend verbouwde Watertoren aan de Rijndijk
De molen De Rijnenburger
De molen De Rijnenburger
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Hazerswoude-Rijndijk is een dorp in de Nederlandse gemeente Rijnwoude en ligt in de provincie Zuid-Holland.

Geschiedenis

Boeren uit het dorp verkregen door het bouwen van dijken en baggeren een belangrijke grondstof: turf. Rond de zestiende eeuw veroorzaakte de turfwinning dat het dorp omringd werd door water. Omdat de bouw- en weidegronden veranderd waren in veenplassen vertrokken de meeste mensen.

Het dorp bezat tot 1965 aan de Rijndijk de zogenaamde Rembrandtmolen; hier zou Harmen Gerritsz van Rijn (1569-1630), de vader van de schilder Rembrandt van Rijn, gewoond hebben.

Omgeving

Er is een brug over de Oude Rijn naar Koudekerk aan den Rijn. Rondom het dorp liggen uitgestrekte natuurlandschappen waar ruimtelijke ordening een duidelijke stempel op heeft gedrukt. Fietspaden onderscheiden beplante gebieden van de grasvelden van de boeren en slootjes zijn heel rechttoe rechtaan. Deze grasvelden van de boeren nemen in de vorm van polders een groot deel van de ruimte in beslag. De waterhuishouding wordt al jaren door molens en gemalen geregeld.

Vier nabijgelegen windmolens veroorzaken in de ochtenden bewegende schaduwen over het oostelijke gedeelte van Hazerswoude-Rijndijk, en zijn door het uitgestrekte landschap van grote afstand te herkennen.

Cultuur

Een deel van deze voornamelijk autochtone bewoners heeft een van Leids afgeleid accent. De bewoners hebben vaak banden met de bewoners uit Koudekerk aan den Rijn.

De woningcoöperatie verantwoordelijk voor het verhuren van woningen hanteert een eigen volk eerst beleid. Hierdoor is het voor hurende starters moeilijk als nieuwkomer binnen te komen in de gemeente. Nageslacht blijft vaak binnen de gemeente. Sommige families hebben herkenbare achternamen in de omgeving. Toch blijven er vanuit de omgeving (vooral werkende) gezinnen naar Hazerswoude-Rijndijk komen, deze mensen hebben vaak al een baan buiten het dorp. Dit resulteerde (ondanks het eigen volk eerst beleid van de woningcoöperaties) in een minder gesloten en een iets welvarendere cultuur. Jongeren moeten al vanaf de middelbare school kiezen uit verschillende opleidingslocaties in andere plaatsen.

In het buurtschap Groenendijk buiten het dorp staat de RK Bernaduskerk, ook wel bekend als Scheepjeskerk. Gebouwd rond 1850.

Verkeer en vervoer

Hazerswoude-Rijndijk heeft momenteel geen treinstation meer. Wel ligt de spoorweg tussen Leiden en Alphen aan den Rijn langs het dorp. Busdiensten bieden directe verbindingen met onder andere Den Haag, Leiden en Zoetermeer. Aan de andere kant van de spoorbaan ligt een oprit naar de N11: een verbindingsweg tussen de A4 en de A12, die na oplevering twee rijstroken meer telde dan het bestemmingsplan beschreef.

Afkomstig uit Hazerswoude-Rijndijk

Partnergemeenten

De gemeente vermeldt de volgende partnergemeentes:

Zie ook

Externe links

Sjabloon:Navigatie gemeente Rijnwoude