Willeskop

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Onderwijsgek (overleg | bijdragen) op 25 okt 2005 om 18:48.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
De bronzen stier die aan WIlleskop als zelfstandige gemeente herinnert.
De Hollandse IJssel bij Willeskop.
Natuurgebied Willeskop en de Bloklandse Dijk.

Willeskop is een plaats in de gemeente Montfoort in de Nederlandse provincie Utrecht en bestaat uit een aantal boerderijen en huizen langs de N228. De Hollandse IJssel stroomt door de plaats.

Geschiedenis

De oudste bekende vermelding van Willeskop stamt uit het jaar 1282. In de 12e eeuw werd een start gemaakt met de ontginning van het woeste veengebied tussen de Lek en de Hollandse IJssel. Delen van het gebied werden aan ontginners uitgegeven. De overeenkomst tussen de eigenaar en de ontginner werd een cope genoemd. In het geval van Willeskop, werd het recht tot ontginning verworven door ene Wilhelmes. Zijn cope kreeg daarom de naam Wilhelmscoop. Hetgeen later verbasterde tot Willeskop. Voorbeelden van andere copes zijn Heeswijk en Cattenbroek.
Aan het eind van de ontginning werd een sloot gegraven en een kade opgeworpen om water van buiten de ontginning te keren. De kade aan het eind van de Willeskopse ontginning heet de Bloklandse Dijk, ook wel Blokland genoemd. Deze dijk loopt parallel met de weg door Willeskop. Aan deze weg staan vele oude boerderijen. De meeste stammen uit de 19e en 20e eeuw. Enkele hebben gevelstenen en namen als 'Welgelegen', 'Ouders Vrucht' en 'Ojerslust'.
Tegen het eind van de 18e eeuw werd midden in Willeskop een klein verdedigingswerk aangelegd 'De Pleit' genaamd. Het was een onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie. De in de nabijheid gelegen boerderij en schippersherberg 'de Pleit' deed tot ver in de 19e eeuw dienst als rechthuis. Vanaf 1818 werden de gerechten Willeskop, Kort-Heeswijk en Blokland samengevoegd tot de gemeente Willeskop.
In de 19e en 20e eeuw werden er enkele steenfabrieken gebouwd. Hiervan zijn alleen de schuur en directeurswoning van Steenfabriek IJsseloord bewaard gebleven. Ook staan er nog enkele arbeidershuizen uit die tijd aan de N228.
In 1989 is Willeskop bij de gemeente Montfoort gevoegd. Hiertegen was destijds veel verzet onder de Willeskopse bevolking. Als protest bevestigden veel Willeskoppers een bordje van een (Willes)koppige stier aan hun huis. Toen Willeskop uiteindelijk toch bij de gemeente Montfoort werd gevoegd, plaatste het gemeentebestuur een bronzen beeld van een stier als herinnering in de gemeente.
Willeskop wordt ook genoemd in het boek 'Het wassende water' uit 1925 van Herman de Man.

Natuurgebied

Willeskop is sinds 2005 ook een nieuw natuurontwikkelingsgebied dat in de Lopikerwaard ter hoogte van de Bloklandse Dijk ligt. Willeskop is een moerasgebied en wordt in de volksmond ook wel 'Vogeltjesland' genoemd. Vroeger was het gebied grotendeels ingepolderd. Er zijn hier vele soorten planten te vinden, zoals de Echte koekoeksbloem, het Moerasvergeet-mij-nietje en de beschermde Zwanebloem. Ook broeden er vele soorten vogels, waaronder de zwaan.


[bron?]

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)