Paaltjespikken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Pompidom (overleg | bijdragen) op 31 mrt 2011 om 09:33. (Link naar doorverwijspagina gerepareerd (Klap naar mep), met behulp van pop-ups)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Paaltjespikken of paaltjesrijden is een term waarmee zowel in de zeevaart als de binnenvaart het effect wordt aangeduid, dat vaak optreedt als een schip tegen een hoge golf opvaart. Het is het gevoel alsof het schip plotseling tegen iets massiefs als een paal vaart. Dit wordt veroorzaakt door de klap, de dreun, die het schip krijgt, als het voorschip in de golf uit het water komt en in het golfdal daarna weer op het water klapt. Voor minder ervaren opvarenden is het een schrikwekkende ervaring als het aan boord bij flinke zeegang voor het eerst optreedt. Het geeft geen problemen, omdat het schip op dit effect is berekend.

Een manier om het te voorkomen is het aanpassen van de rompvorm van het voorschip, zodanig dat het schip het water als het ware doormidden klieft. Door het verminderde opdrijvend vermogen van het voorschip wordt de opgaande beweging vertraagd en treedt het effect bij zo'n bijlboeg niet meer op.