Tandenstoker

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door PraatPaul (overleg | bijdragen) op 2 mei 2011 om 17:51.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Combinatie-tandenstokers met tandzijde

Een tandenstoker is een middel om resten van eten te verwijderen tussen tanden, om zo tandbederf tegen te gaan. Een alternatief is het gebruik van tandzijde.

Alleen echte tandenstokers zijn daadwerkelijk bruikbaar. Cocktailprikkers of andere puntige voorwerpen worden ook vaak gebruikt, maar dat is niet aan te raden.

Goede tandenstokers zijn driehoekig zodat ze goed tussen de tanden passen. De spleet tussen de tanden (= de interdentale ruimte) is in de gezonde situatie ook een driehoekje.

Gebruik

Om breken van de tandenstoker te voorkomen, moet deze eerst worden bevochtigd door het even in de mond te houden.

De platte kant van de tandenstoker (driehoek) moet altijd naar het tandvlees gericht zijn. Vervolgens wordt de tandenstoker tussen de tanden gedrukt tot de weerstand. Deze weerstand is het contactpunt tussen de tanden en daar gaat met name veel tandplak zitten. De volgende stap is de tandenstoker iets door het contactpunt te drukken.

Vaak kan dit in het begin bloedend tandvlees geven. Dit is een teken van gingivitis oftewel tandvleesontsteking. Door regelmatig door te blijven gaan met tandenstoken zullen de bloedingen verdwijnen.

Zie de categorie Toothpicks van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.