Naar inhoud springen

Federico Moreno Torroba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 25 aug 2011 om 22:19. (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Federico Moreno Torroba''', Madrid, 3 maart 1891, 12 september 1982 was een Spaanse dirigent en componist. == Biografi...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Federico Moreno Torroba, Madrid, 3 maart 1891, 12 september 1982 was een Spaanse dirigent en componist.

Biografie

Federico Moreno Torroba wordt veelal geassocieerd met de zarzuela, een traditionele Spaanse variant van het genre van de operette en/of opera. Als dirigent van verscheidene operagezelschappen introduceerde Torroba de zarzuela bij het internationale publiek. Zijn grootste bekendheid ontleent hij waarschijnlijk aan zijn composities voor de klassieke gitaar, [1], waarvan vele waren opgedragen aan Maria Angélica Funes, dan wel Andrés Segovia.

Composities

Hij componeerde vele werken, zowel in de traditionele Spaanse genres als voor de concertzaal. Zijn grootste successen behaalde hij met de zarzuela’s Luisa Fernanda (1932) en La Chulapona (1934). Ook componeerde hij verscheidene opera’s, waarvan La Virgen de Mayo (1925) en El Poeta (1980) , met Plácido Domingo in de titelrol, de bekendse zijn.

Externe link

  1. Moreno Torroba's biography