Debian

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Arienh4 (overleg | bijdragen) op 31 jan 2006 om 19:32.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Infobox OS Debian is een distributie van vrije software die gecreëerd is door de samenwerking van vrijwilligers over de hele wereld. Sinds het ontstaan is het uitgebrachte systeem, Debian GNU/Linux, gebaseerd op de Linux-kernel, en het besturingssysteem baseert zich op het GNU-project.

Debian kenmerkt door o.a. een gegarandeerde open en niet commerciele instelling en apt-get. Dit laatste programmaatje zorgt ervoor dat je automatisch software kunt installeren en updaten.

Debian heeft een aanbod van duizenden kant en klare softwarepakketten voor een tiental computer-architecturen. Deze pakketten zijn vrij beschikbaar via het internet in een paar verzamelingen waarin vrije en niet-vrije software strikt gescheiden zijn.

Versies

De namen van de versies zijn namen van karakters uit de animatiefilm Toy Story:

De pakketten van Debian worden verdeeld in drie secties:

  • Unstable, dit is weinig getest, en kan nog fouten bevatten.
  • Testing, dit wordt getest maar is stabiel genoeg voor de meeste toepassingen.
  • Stable, dit is voldoende stabiel om officieel uitgebracht te worden.

De 'unstable' versie draagt altijd de naam 'sid', naar het gelijknamige jongetje uit Toy Story dat al het speelgoed stuk maakte. Vaak wordt sid vertaald met still in developement, maar dit is nooit de oorspronkelijke bedoeling van de naam geweest. Op dit moment is etch de 'testing'-versie en sarge de huidige stabiele versie.

Bovenstaande drie secties spelen een centrale rol in het ontwikkelproces van Debian. Nieuwe softwarepakketten worden eerst toegevoegd aan de 'unstable' (onstabiel) versie. Pakketten uit 'unstable' schuiven door naar 'testing' waar het pakket en de gehele distributie verder getest worden.

Als er voldoende veranderingen zijn doorgevoerd voor een nieuwe versie, wordt de nadruk verlegd van het toevoegen van nieuwe functionaliteit naar stabiliseren. Dit duurt net zo lang tot de versie voldoende stabiel wordt bevonden. Als dat zo ver is schuift de complete 'testing'-versie door en wordt de nieuwe stabiele versie. De 'unstable'-versie van dat moment verandert dan in 'testing' om dat gat op te vullen.

Ports naar verschillende kernels

Het Project zegt van zichzelf dat het een "Universeel besturingssysteem" creëert, en ontwikkelt ports van alle userland-software naar de verschillende kernels van besturingssystemen:

Er zijn geen andere ports dan de Linux-ports officieel verschenen, dus momenteel is Debian in de praktijk enkel een GNU/Linux distributie.

Externe links

Sjabloon:LinuxFamilie

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)