Zorgzwaartepakket

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jasper Kloekmoed (overleg | bijdragen) op 1 aug 2012 om 19:46. (start)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Het zorgzwaartepakket, kortweg ZZP, is een in de gezondheidszorg door het CIZ afgegeven pakket waarmee een instelling bepaalde (financiële) middelen krijgt die afgestemd zijn op de behoefte van een patiënt. Voor de invoering van het ZZP kregen instelling een vastgesteld bedrag per bed. Hierdoor ontvingen de instellingen een stabiele hoeveelheid subsidie, die los stond van de bezetting, of een eventueel herstel van de patiënten.

Het ZZP beoogt onder meer de verkorting van nodeloze leegstand van bedden, kosteneffectiviteit en de concentratie van patiënten die samen qua hulpvraag een min of meer homogene groep vormen. Hiermee zou kunnen worden bezuinigd, zonder direct de zorg dan wel het zorgaanbod te veranderen.

De invoering van het ZZP brengt echter administratief een aantal verplichtingen met zich mede, die zich in bepaalde gevallen eens het jaar of vaker herhalen. Indicaties voor een langere termijn worden vooral afgegeven voor mensen die geen zicht hebben op enige verbetering. De aanvragen bestaan uit soms lange formulieren, en gaan gepaard met de aanvraag van verklaringen van medici en dergelijke. Ook is er sprake van zeer afgepaste tijden voor de patiënt die niet in alle gevallen even gemakkelijk kunnen worden aangepast aan incidentele zaken zoals terugval of progressie in ziekte en gezondheid.

Icoontje broodkruimel
 Categorieën: Geen
Zie de categorie Health care van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.