Jürgen Klinsmann

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Daniel2 (overleg | bijdragen) op 12 apr 2006 om 21:59.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Jürgen Klinsmann

Jürgen Klinsmann (30 juli 1964) is een Duits voetbalcoach. Zijn professionele spelerscarrière begon hij bij de Stuttgarter Kickers. In 1984 verliet hij deze club voor het meer prestigieuze VfB Stuttgart. Nadien speelde Klinsmann voor verschillende clubs van naam: na VfB Stuttgart volgde het grote Bayern München, waarna hij naar Italië vertrok waar hij speelde voor Internazionale en voor Sampdoria.

Vervolgens verhuisde hij naar Frankrijk waar hij ging spelen voor AS Monaco. Na deze grote Franse club verhuisde Klinsmann naar Engeland en ging hij spelen op White Hart Lane voor Tottenham Hotspur waar hij zijn actieve voetbalcarrière ook zou beëindigen.

Verder wist hij voor het Duitse nationale team in 108 interlands 47 maal te scoren. Hij speelde mee op de wereldkampioenschappen van 1990, 1994 en 1998. In 1990 werd hij met Duitsland wereldkampioen. Ook werd hij met Duitsland in 1996 Europees kampioen.

Tegenwoordig is Klinsmann bondscoach van het Duitse nationale team waarmee hij tijdens de WK van 2006 in eigen land hoge ogen hoopt te gooien. In 2005 wist hij met een flink verjongd team in Duitsland derde te worden tijdens de Confederations Cup, door in de verlenging uit een vrije trap met 3-2 te winnen van Mexico. Duitsland werd derde achter nummer twee Argentinië en winnaar Brazilië.