Molariteit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 2 jun 2006 om 17:55.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De molariteit (molaire concentratie) is een maat voor de concentratie van een stof. Zij is gedefinieerd als het aantal mol opgeloste stof per liter oplossing. De eenheid van molariteit is de molair (M). Hierbij geldt: 1 M = 1 mol / L

Er zijn twee soorten molaire concentraties te onderscheiden. Namelijk de analytische concentratie (cA) en de evenwichtsconcentratie ([A]). De analytische concentratie geeft het totaal aantal mol van de opgeloste stof in 1 liter oplosmiddel weer en de evenwichtsconcentratie drukt de concentratie van de deeltjes uit zoals ze zich daadwerkelijk in de oplossing bevinden.

Ter verduidelijking een voorbeeld: als NaCl (keukenzout) opgelost wordt in water, splitst het molecule zich in een natriumion (Na+) en een chlorideion (Cl-). Stel dat 1 mol NaCl wordt opgelost in 1 liter water, dan is de analytische concentratie van NaCl gelijk aan 1 molair (cNaCl = 1 M), maar de evenwichtsconcentratie van NaCl is gelijk aan 0 molair ([NaCl] = 0 M). Er bevinden zich namelijk geen NaCl molekulen in het water. De evenwichtsconcentratie van natriumionen (en van chlorideionen) is wel gelijk aan 1 molair ([Na+] = [Cl-] = 1 M). De analytische concentraties van de natriumionen en chlorideionen zijn beiden gelijk aan 0 molair (cNa+ = cCl- = 0 M).

Let op dat er geen verwarring ontstaat met de molaliteit. De molaliteit is het omgekeerde van de molariteit: M =

Andere maten voor de concentratie zijn:

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)