Horizon (lijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Jcb (overleg | bijdragen) op 3 jun 2006 om 21:28.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Sjabloon:Niet-omrand De horizon (Grieks: ορίζοντας, gezichtseinder) is de denkbeeldige lijn tot waar men het aardoppervlak kan zien. Het is de lijn waar het aardoppervlak en de lucht elkaar lijken te raken. De horizon wordt ook wel de kim, de einder of de gezichtseinder genoemd. De horizon is afhankelijk van het standpunt van de waarnemer en kan gedacht worden als een cirkel op het aardoppervlak waar de raaklijnen uit het oog van de waarnemer het oppervlak raken.

Voor de afstand van het gezichtspunt tot de horizon bestaat de volgende vuistregel:

Met d de afstand in kilometer tot de horizon en h de zichthoogte ten opzicht van het aardoppervlak in meter. Op de grond staand (ooghoogte op 1,7 meter) de horizonafstand ongeveer 4,7 km, vanuit een toren op 100 m hoogte is dat 36 km.

Schilderkunst

De horizon is in het lijnperspectief een belangrijk hulpmiddel. Evenwijdige lijnen komen bij elkaar op de horizon. Verder steekt alles wat hoger is dan het standpunt van de tekenaar of schilder uit boven de horizon. Alles wat lager of kleiner is dan de schilder, is lager dan de horizon. Dit is vooral van belang voor het tekenen van mensen.

Zie ook

noicon
noicon
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)