Naar inhoud springen

Racketball

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Gielie1994 (overleg | bijdragen) op 22 aug 2016 om 22:27. (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Racketball''' is een racketsport dat wordt gespeeld op een normale squashbaan. Racketball wordt hetzelfde gespeeld als squash, alleen wordt bij...')
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Racketball is een racketsport dat wordt gespeeld op een normale squashbaan. Racketball wordt hetzelfde gespeeld als squash, alleen wordt bij racketball een grotere bal en een korter racket gebruikt. De bal hoeft niet zoals bij squash opgewarmd te worden. Racketball is vooral in het Verenigd Koninkrijk sterk in opkomst.

De grotere bal stuitert meer en zorgt ervoor dat de rallies langer duren. De tegenstander heeft meer tijd om te reageren op de bal. Het kortere racket maakt het bovendien makkelijker om de bal goed te slaan. Hierdoor is racketball makkelijker op te pakken dan andere racketsporten zoals tennis of squash.

Geschiedenis

Racketball is een alternatief voor het Amerikaanse racquetball. In 1976 introduceerde Ian D.W. Wright racquetball in Engeland. Racquetball wordt gespeeld op een speciale racquetball baan met andere afmetingen dan een squasbaan. Om racquetball toch te kunnen spelen op de bestaande squash banen is de sport aangepast naar racketball.

Op 13 februari 1984 werd de Britisch Racketball Association opgericht. Op 1 december in hetzelfde jaar vonden de eerste officieuze Britse nationale racketball kampioenschappen plaats. In 1995 is de Britse bond gegroeid tot over de 30.000 spelers en 100 verenigingen.

De Engelse versie van racketball wordt nu gespeeld in Maleisie, Australie, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Bermuda, Frankrijk, Nederland, Zweden, Duitsland en andere landen waar zich squashbanen bevinden.