Naar inhoud springen

Walter Shaub

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Haaftjlv (overleg | bijdragen) op 23 jul 2017 om 18:11. (Nieuw lemma Walter Shaub Amerikaans Expert Juridisch e Ethiek)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Walter Shaub, Virginia, V.S., 20 februari1971, is een Amerikaans jurist, gespecialiseerd in ethiek van de overheid. In juli 2017 trad hij voortijdig terug als directeur van het United States Office of Government of Ethics (OGE). Hij zet zijn missie voort bij een onafhankelijke, non-gouvernementele organisatie van experts in kiesrecht, gevestigd in Washington DC

Loopbaan

Shaub behaalde academische graden aan de James Madison University en de College of Law van de American University. Van 1997 tot 2004 was hij als jurist verbonden aan verschillende federale overheidsinstanties, waaronder weer het United States Office of Government of Ethics. In 2006 werd hij bij dit overheidsorgaan belast met de beoordeling van het programma voor de nominatie van de president. Hij vervulde deze functie gedurende 2 jaar, alvorens er in 2008 waarnemend hoofd te worden. In 2013 werd hij door president Barack Obama voor een termijn van 5 jaar tot directeur van dit instituut benoemd.

Trump Administratie

Gedurende de transitieperiode voorafgaande aan de installatie van president Donald Trump sprak Shaub zijn bezorgdheid uit over de ethische conflicten, die zich aandienden tussen de President-Elect, zijn familieclan en zijn zakelijk imperium versus de belangen van de rechtsstaat. Op 11 januari 2017 gaf hij een uitgebreide verklaring uit over Trump's voornemen om zijn zakelijke belangen onder te brengen in een trust beheerd door zijn zoons.

Shaub was ook de auteur van een serie tweets van zijn organisatie in de stijl van president Trump, waarin deze op ironische wijze werd gefeliciteerd met zijn aankondigingen dat hij zich werkelijk zou distancieren van zijn zakelijke belangen.

Voortijdige ontslagname

Op 6 juli 2017 diende Walter Shaub op eigen initiatief zijn ontslag in per 19 juli 2017. Daarbij verklaarde hij dat de ethische normen strakker moeten worden nageleefd. In zijn ogen zijn de V.S.op wereldschaal op dit punt een lachertje geworden. Shaub zet zijn missie voort bij een non-gouvernementele, onafhankelijk organisatie, te weten de Campaign Legal Center van experts in kiesrecht, gevestigd in Washington DC.