Hamkever

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Azytza (overleg | bijdragen) op 27 mrt 2022 om 16:39. (Pagina aangemaakt)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Korynetes caeruleusRijk: Animalia (Dieren) Stam: GeleedpotigenKlasse: Insecta (Insecten) Orde: Coleoptera (Kevers)Familie: Cleridae (Mierkevers) Geslacht: Korynetes Soort: Korynetes

Korynetes caeruleus, ook bekend als de staalblauwe kever, is een roofkever in de familie Cleridae. De volwassene is tussen 3,5 en 6,5 mm (0,14 en 0,26 inch) lang, heeft roodbruine antennes, een schaars gevlekt bruin hoofd- en nekschild en glanzende blauwe dekschilden. De larven leven in getunneld hout dat is aangetast door de gewone meubelkever en de deathwatch-kever en ze voeden zich met de larven van deze houtbeschadigende insecten. De aanwezigheid van Korynetes caeruleus duidt op een zware plaag van beide houtborende insecten. Volwassen vrouwtjes paren en leggen eieren in de buurt van of net binnen de uitgangsgaten en gaan dan dood.[1] Het moet niet worden verward met Necrobia rufipes, wat ook een staalblauwe kever is in de familie Cleridae. Beide kevers hebben een betekenis in de forensische entomologie, maar om verschillende redenen.

Referenties

  1. Achim Unger, Arno P. Schniewind, Wibke Unger (2001). Conservation of wood artifacts : a handbook. Springer, Berlin. ISBN 3-540-41580-7.