SpeedStep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

SpeedStep is een stroombesparingstechniek voor sommige processors van Intel, die werd geïntroduceerd op 18 januari 2000.[1] De kloksnelheid en het processorvoltage worden automatisch verlaagd wanneer de computer licht belast wordt. Hiermee wordt energie bespaard, en neemt de warmteontwikkeling en het ventilatiegeluid af. Ook wordt hiermee de levensduur van de processor verlengd door een afname van elektromigratie.

De techniek wordt toegepast voor zowel mobiele als desktopprocessors, en is ook wel bekend als EIST (Enhanced Intel SpeedStep Technology).

Deze technologie moet worden ondersteund door het besturingssysteem, dat de frequentie volgens de behoeften regelt. Microsoft introduceerde ondersteuning in Windows XP, en GNU/Linux biedt het in versie 2.6 van de kernel.

AMD gebruikt twee vergelijkbare technologieën in zijn processors genaamd PowerNow! en Cool'n'Quiet.

Ondersteunde processors[bewerken | brontekst bewerken]

Mobiele processors[bewerken | brontekst bewerken]

Desktop processors[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf Pentium 4 en Xeon-processors werd een wachtinstructie geïntegreerd, de "Enhanced Halt State" (C1E). Hiermee wordt tijdens een rustfase de klok en werking van de CPU verminderd. De energiebesparing is aanvankelijk vrij bescheiden, aangezien de vermindering van de klok en het processorvoltage relatief laag is. Moderne desktopprocessors verminderen de kloksnelheid in verschillende fasen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) Welcome to the SpeedStep FAQ op Bay Wolf