Speelgoedmuseum De Kijkdoos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Speelgoedmuseum De Kijkdoos

De Kijkdoos was een particulier speelgoedmuseum in Hoorn.

De collectie omvatte speelgoed uit de negentiende en twintigste eeuw. Het museum sloot in 2015 definitief haar deuren, omdat de inkomsten te laag werden om het museum draaiende te kunnen houden.[1]

Het museum was gevestigd in een voormalig woonhuis uit de zeventiende eeuw. Het pand is gebouwd aan de Italiaanse Zeedijk die rond 1648 verder verhoogd werd om het water van de Zuiderzee ook bij vloed tegen te kunnen houden. Het woonhuis is onderdeel van de originele bebouwing.[2] Het pand werd in 1962 gekocht door de gemeente en in 1987 overgenomen door Vereniging Hendrick de Keyser. In het pand zijn nog de originele bedstee en een spiltrap aanwezig. De indeling is nog uit de bouwtijd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Eric Molenaar, Speelgoedmuseum Hoorn sluit deuren. Noordhollands Dagblad (20 januari 2015). Geraadpleegd op 9 maart 2016.
  2. (nl) Meischke, prof. dr. ir. R.; dr. ing. H.J. Zantkuijl, ing. W. Raue, drs. P.T.E.E. Rosenberg, Huizen in Nederland - Friesland en Noord-Holland. Waanders Uitgever en Vereniging Hendrick de Keyser, Zwolle (1993), pp. 272-273. ISBN 978-90-6630-406-2.