Ommelander Ziekenhuis Groep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf St. Lucas Ziekenhuis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Ommelander Ziekenhuis Groep
Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht
Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht
Plaats Delfzijl en Winschoten
Land Vlag van Nederland Nederland
Basisgegevens
Website http://www.ozg.nl/
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

De Ommelander Ziekenhuis Groep (OZG) bestaat uit twee ziekenhuizen in Noord-Oost Groningen. De organisatie is in september 2008 ontstaan uit een fusie tussen het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl en het St. Lucas Ziekenhuis in Winschoten.
Er komt een nieuw ziekenhuis in Scheemda. Zodra dit gereed is zullen de ziekenhuizen in Delfzijl en Winschoten worden gesloten.

Over de locatie van het nieuwe ziekenhuis is veel te doen geweest. Aanvankelijk wilde de OZG een nieuw ziekenhuis bouwen bij Zuidbroek, dat bedrijfsmatig als meest geschikte locatie was aangewezen. In 2012 werd echter onder druk van de bevolking van Winschoten en omstreken door het provinciebestuur besloten om een nieuw ziekenhuis te bouwen in Scheemda-West, omdat de locatie bij Zuidbroek niet nabij een stedelijk gebied ligt. Vanuit het stedelijke gebied Appingedam-Delfzijl is de afstand tot Scheemda echter relatief groot.

Locatie Delfzicht[bewerken]

Het Delfzicht Ziekenhuis werd gebouwd in de jaren zestig. De opening vond plaats door minister Roolvink van Volksgezondheid. De Nederlandse overheid zag er het nut van in om, met de groeiende industrie in de regio, een ziekenhuis te plaatsen in het belang van de gezondheid en het welzijn van de werknemers in de fabrieken. In de 21ste eeuw waren er veel plannen voor renovatie en nieuwbouw, maar die gaan definitief niet door.

De naam van het ziekenhuis is ontleend aan de ligging in de nabijheid van de rivier de Delf, nu het Damsterdiep.

Het ziekenhuis is gevestigd aan de Jachtlaan in de wijk Delfzijl-West. Op de plaats van het ziekenhuis lag vroeger het gehucht Zeshuizen. Langs deze plek liep ook de spoorlijn Zuidbroek - Delfzijl.

Locatie Lucas[bewerken]

Op 12 januari 1926 vond de officiële opening van het St. Lucas Ziekenhuis plaats. Er waren toen 50 bedden. In 1970 werd een personeelsgebouw geopend met huisvestigingsmogelijkheid voor 110 personeelsleden. Inmiddels heeft het ziekenhuis 240 bedden.
Het ziekenhuis maakte op 2 februari 2010 bekend deze locatie te willen sluiten en verplaatsen naar een locatie aan de A7 tussen Winschoten en Zuidbroek.[1] Eind 2013 werd de bouwvergunning verleend voor het nieuwe ziekenhuis, dat in Scheemda zal worden gebouwd. Dit zal worden 'ingelijfd' door het Universitair Medisch Centrum Groningen, met als doel efficiënter te kunnen werken op het gebied van zowel kosten als medische know-how.

Externe link[bewerken]