Staatsinrichting van Duitsland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De volgende gegevens hebben betrekking op de staatsinrichting van de Bondsrepubliek Duitsland.

Wetgevende macht[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Duits kiessysteem, Bondsdag en Bondsraad (Duitsland) voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Bondsdag[bewerken | brontekst bewerken]

De Bondsdag (minstens 598 zetels, maar meer zijn mogelijk - actueel (vanaf 2009 tot 2013) 611 zetels) wordt gekozen via een algemene volksstemming (stemrecht vanaf 18 jaar) onder een systeem dat directe en proportionele vertegenwoordiging combineert. Er wordt een kiesdrempel van 5% gehanteerd (uitgezonderd wanneer een partij drie directe mandaten haalt). Leden worden gekozen voor een periode van vier jaar.

Bondsraad[bewerken | brontekst bewerken]

De Bondsraad is de nationale vertegenwoordiging van de 16 deelstaten. De leden, 69 in totaal, worden door de deelstaatregeringen aangeduid. Elke staat heeft 3 tot 6 leden of stemmen, afhankelijk van het aantal inwoners; delegaties van één staat zijn verplicht en bloc te stemmen.

De bondsraad kent geen legislatuurperiodes, het is een permanent orgaan. De politieke samenstelling varieert afhankelijk van de resultaten van de deelstaatverkiezingen en de daaruit voortvloeiende coalities in de deelstaten.

Vermittlungsausschuss[bewerken | brontekst bewerken]

Om conflicten inzake wetgeving tussen bondsdag en bondsraad op te lossen is er een gemeenschappelijke commissie in het leven geroepen: de "Vermittlungsausschuss".

Uitvoerende macht[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Bondspresident van Duitsland en Bondskanselier (Duitsland) voor de hoofdartikelen over dit onderwerp.

Staatshoofd[bewerken | brontekst bewerken]

De bondspresident (Duits: Bundespräsident) is het staatshoofd van de Bondsrepubliek Duitsland. De functie van bondspresident is voornamelijk ceremonieel; de feitelijke uitvoerende macht ligt bij de regering, onder leiding van de bondskanselier.

De president wordt door de bondsvergadering, een vergadering die bestaat uit alle leden van de Bondsdag en een gelijk aantal afgevaardigden die door de deelstaatparlementen gekozen zijn, voor een periode van vijf jaar verkozen.

De huidige bondspresident, de SPD-politicus Frank-Walter Steinmeier, werd op 12 februari 2017 door de bondsvergadering met ruime meerderheid tot president van Duitsland gekozen als opvolger van Joachim Gauck.

Regeringsleider[bewerken | brontekst bewerken]

De regering wordt geleid door de bondskanselier.

De kanselier wordt door de Bondsdag met absolute meerderheid verkozen.

Kabinet[bewerken | brontekst bewerken]

De ministers worden door de president benoemd op voordracht van de kanselier. Zie Kabinet-Merkel IV voor het huidige Duitse kabinet.

Juridisch systeem[bewerken | brontekst bewerken]

In juridische zin is de Federale Grondwettelijke rechtbank, (het Bundesverfassungsgericht) de hoogste instantie in Duitsland. De helft van de rechters worden gekozen door de Bondsdag en de andere helft door de Bondsraad.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]