Stadsfeestzaal (Mechelen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Stadsfeestzaal is een gebouw in de Belgische stad Mechelen. De feestzaal is gesitueerd aan de Frederik de Merodestraat 28 op ongeveer 250 meter ten noordoosten van de Grote Markt nabij de Sint-Janskerk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1883 ontwierp stadsarchitect Victor Louckx een schoolin neoclassicistische stijl opgetrokken. Het complex van de school bestond uit een vleugel met klaslokalen achter een multifunctionele zaal.

In 1885 kwam de school klaar. De feestzaal werd vanaf toen gebruikt als gymzaal van de school en als feestzaal door de stad Mechelen.

In 1897 was deze dubbele functie niet meer werkbaar. Als er gebruik gemaakt werd van de zaal, moest de school dat goedkeuren en voor de sportactiviteiten was de zaal ook niet ideaal wegens het grote risico op beschadigingen.

Rond 1901 werd de zaal enkel nog als stadsfeestzaal gebruikt en was deze afgescheiden van de rest van het schoolgebouw.

In de jaren 1930 werd er een nieuwe trap naar de balkons aangebracht en werd er een vestibule ingericht.

In 2009 werd de stadsfeestzaal als bouwkundig erfgoed vastgesteld.

In 2011 werd de zaal gesloten wegens verwijdering van asbest en in 2013 werd de zaal te koop aangeboden. Het gebouw was toen echter in slechte staat dat in combinatie met strenge geluidsnormen kopers deed afschrikken. Om budgettaire redenen ging het stadsbestuur daarom op zoek naar een externe partner. Deze partner werd gevonden in Lumière. In 2015 kwamen Stad Mechelen en Lumière overeen om de stadsfeestzaal in concessie te geven voor de uitbating van een kleinschalige stadsbioscoop. Aangezien het gebouw niet kan voldoen aan de strenge akoestische normen (geluidshinder naar de omgeving), wordt in het gebouw een doos geplaatst. In de box bevinden zich drie gestapelde filmzalen. De architectuur van de stadsfeestzaal blijft aanwezig als historisch waardevol kader (de inkomhal, de bühne, ...) en biedt een meerwaarde voor de horeca in het gebouw.

De opening van de cinema staat gepland voor het najaar van 2021 onder de naam Cinema Lumière – Mechelen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]