Stadspartij Heerlen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Stadspartij Heerlen is een in 1977 gevormde lokale politieke partij in de gemeente Heerlen. Oorspronkelijk werd de opgericht uit onvrede die heerste in het Heerlense stadsdeel Heerlerheide, bestuurders hadden vooral oog voor het centrum van Heerlen en te weinig voor de omliggende wijken.

Geschiedenis[bewerken]

De partij kon bij de eerst volgende gemeente raadsverkiezingen in 1978 slechts meedoen onder de naam van de lijsttrekker, Thei Vrolings, daar ze te laat was om een partijnaam te laten registreren. Als Lijst Th. Vrolings wist de partij een zetel te behalen.

Na de verkiezingen werd een vereniging opgericht als basis van de partij, de Groepering Heerlen-Noord, met als voorzitter Thijs Wijnen.

Tijdens de verkiezingen in 1982, die in het teken stonden van de herindeling, de gemeente Hoensbroek werd bij Heerlen gevoegd, deed een groter aantal lokale partijen mee. Groepering Heerlen-Noord behaalde twee zetels. In deze raadsperiode was er spraken van een themapark rond Terworm, waarvan Groepering Heerlen-Noord voorstander was. Het themapark is er nooit gekomen.

Bij de verkiezingen in 1986 werden wederom twee zetels behaald, een derde zetel werd bereikt door de aansluiting van een raadslid van Burgerbelangen ’86 bij de Groepering. Mede dankzij Groepering Heerlen-Noord werd in deze periode gekozen voor een mobile methadon-verstrekking, in plaats van een vast uitgifte punt in de wijk Heerlerheide.

In 1990 behaalde de Groepering Heerlen-Noord 7 zetels, mede dankzij de aansluiting van het voormalig PvdA Tweede Kamerlid Rein Hummel. Het CDA en de PvdA vormde echter met hun 14 en 7 zetels een voldoende meerderheid voor een coalitie. Tijdens deze raadsperiode wijzigde de naam van de Groepering Heerlen-Noord in Stadspartij Heerlen-Noord.

De politieke verhoudingen in Heerlen wijzigde na de verkiezingen van 1994 voorgoed. In Heerlen, van oudsher een CDA bolwerk, halveerde heet aantal zetels voor de CDA (van 14 naar 8) en PvdA (van 7 naar 4) bijna. De Stadspartij Heerlen-Noord handhaafde de 7 zetels. De Stadspartij alsook de sterk opgekomen SP (6 zetels) werden buiten een brede coalitie gehouden.

Bij de raadsverkiezingen van 1998 deed de partij mee onder de naam Stadspartij Heerlen en werden 6 zetels behaald. Onder regie van de PvdA'er Jos Zuidgeest werd een brede coalitie gesmeed waarin alleen de twee grootste partijen, CDA en SP (beide 8 zetels), niet deelnamen.[1] In het nieuwe college werd Thei Vrolings wethouder Openbare Werken, Sport en Recreatie. Rien Hummel verliet de Stadspartij en ging verder als eenmansfractie.

In 2000 viel het Heerlense college en werd er een nieuwe coalitie gevormd waarin ook het CDA deelnam. Bij de verkiezingen in 2002 werden wederom 6 zetels behaald, er werd een coalitie gevormd bestaande uit CDA, Stadspartij, PvdA, SP en Ouderenpartij Heerlen. Voor dit college, met 6,25 wethouders, leverde de Stadspartij anderhalve wethouder, fulltime wethouder Thei Vrolings (Openbare Werken, Sport en Recreatie) en parttime wethouder, oud PvdAer Loek Damen (Cultuur en Onderwijs). Door de invoer van Dualisme waren er naast de twee wethouders ook nog zes raadsleden.

Tijdens de verkiezingen van 2006 werden vier zetels behaald. In 2009 sloot Armand van de Ruijt, eenmansfractie van de Ruijt, zich aan bij de Stadspartij en kwam het zetelaantal op vijf.

Bij de verkiezingen van maart 2010 werden de vier oorspronkelijke zetels behouden. Door dat het aantal zetels van de coalitie 2006-2010 sterk afnam (SP: van 11 naar 9; PvdA van 8 naar 4; VVD blijft 3; en OPH van 2 naar 3) bestond voor de Stadpartij de kans deel te nemen aan de coalitie vorming. Binnen het nieuwe collega neemt namens de Stadspartij Nico Aarts de rol van wethouder financiële zaken op zich.