Stamboom (muurschildering)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stamboom
Stamboom (april 2021)
Kunstenaar Floor van het Nederland
Jaar 2020
Techniek muurschildering
Verblijfplaats Amsterdam Nieuw-West
Locatie Wiltzanghlaan
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Stamboom is een muurschildering van tien bij twaalf meter in Amsterdam Nieuw-West. Het is geplaatst op de hoek van Lauernessestraat en Wiltzanghlaan.

Voorgeschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 2019 werden diverse kunstenaars op het gebied van muurschilderingen gevraagd werk te leveren voor blinde gevels in de wijk Kolenkitbuurt in Amsterdam-West. Deze wijk volgebouwd in de jaren veertig en vijftig kent veel portieketageflats, die steevast aan de kopse kant een blinde muur hebben. Die kopse kanten werden na renovatie vaak voorzien van een laag buitenisolatie. Dit geeft de wijk aan die kopse kanten een groezelige grijsgrauwe sfeer. De wijk werd in de 21e eeuw grondig gesaneerd; er werd gerenoveerd en gesloopt/nieuwbouw gepleegd. Om de flats die bleven staan een vrolijker aanblik te geven werd het project Muren van West gestart. Er kwamen muurschilderingen die een binding met de buurt moesten hebben. De eerste muurschildering in dat project was Reinaert de Vos van Stefan Glerum (2019/2020, verwijzend naar de Reinaert de Vosstraat). In 2020 werden vier muurschilderingen gezet op flats, die een kopse kant hebben aan de Wiltzanghlaan.

Floor van het Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Floor van het Nederland maakte de schildering Stamboom. Hij haalde daarbij inspiratie uit verhalen van buurtbewoners, zo is er een microfoon met koptelefoon te zien, maar ook een basketbal. er ligt een basketbalveldje voor de flat.