Starbuck (Battlestar Galactica)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Lt. Starbuck is een personage uit de televisieserie Battlestar Galactica.

Battlestar Galactica (TOS: 1978)[bewerken]

Lt. Starbuck wordt gespeeld door Dirk Benedict. Het personage werd door producer Glen A. Larson bedacht. In eerste instantie was er twijfel over de rol en de geschiktheid van Benedict als vertolker daarvan. Starbuck werd uiteindelijk een erg populair karakter in de serie.

Battlestar Galactica (RDM: 2003, 2004–)[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Kara Thrace voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

In de nieuwe Battlestar Galactica is Starbuck een vrouwelijke piloot en wordt ze gespeeld door Katee Sackhoff. Een gelijkenis die toch nog wordt doorgetrokken is de sigaar: zowel de 'oude' als de 'nieuwe' Starbuck lopen vaak met een sigaar in de mond. Het personage van Starbuck wordt in deze serie verder uitgediept dan in de originele serie. Niet alleen heeft Starbuck een echte naam (Kara Thrace), ze heeft ook emotionele problemen, zoals iedereen. Zo is ze bijvoorbeeld haar verloofde kwijt geraakt nadat die gecrasht was in zijn Viper, iets wat ze trouwens ook zichzelf verwijt.

Moby Dick[bewerken]

Starbuck is de eerste maat en harpoenier op het walvisschip Pequod uit Melvilles boek Moby Dick.

Hij is een intellectuele Quaker uit Nantucket. Hij is getrouwd met Mary en samen hebben ze een zoon. Starbuck is de enige die zich te weer stelt tegen kapitein Ahab, die niet op jacht gaat naar walvissen voor hun olie maar op wraak uit is. Ahab wil zich wreken op de witte potvis, Moby Dick, aan wie hij zijn been heeft verloren. Starbuck staat alleen in zijn weerstand, de bemanning steunt hem niet. Uiteindelijk vergaat het schip en overleeft Starbuck als enige.

Starbuck was een belangrijke Quaker familie op het eiland Nantucket. Uit deze familie kwamen diverse walvisjagers voort die allen "Starbuck" heetten.