State of the Union

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Voor de toespraak in de Europese Unie, zie Staat van de Unie.
State of the Union op 28 januari 2003 door George W. Bush

De State of the Union is een jaarlijkse toespraak van de president van de Verenigde Staten tot de leden van het Amerikaanse Congres (het Huis van Afgevaardigden en de Senaat) over de staat van het land. Pas aangestelde presidenten wachten een jaar alvorens hun eerste rede te voeren. De toespraak is min of meer vergelijkbaar met de Nederlandse Troonrede. De State of the Union wordt gehouden in januari, sinds 2011 steeds op een dinsdag.

De president maakt zijn plannen en politieke doelstellingen voor het komende jaar bekend. De toon van de State of the Union is vrijwel altijd optimistisch en motiverend.

De eerste toespraak werd gehouden in januari 1933. Tot dan toe had de president zich in een schriftelijke boodschap gericht tot het Congres. De Eerste 'Annual message to the Congress' werd geschreven door George Washington in 1790.

Dankzij de komst van radio, televisie en sociale media biedt de rechtstreeks uitgezonden toespraak de president tegenwoordig ook de gelegenheid om zich tot het hele volk te richten.