Naar inhoud springen

Station Spontin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 81.11.212.143 (overleg) op 3 dec 2019 om 17:13.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Station Spontin
Station Spontin
Opening 5 juli 1898
Sluiting 31 juli 1960 (personen)
7 nov. 1983 (goederen)
Telegrafische code MSP
Lijn(en) 128
Reizigerstellingen[1]
  •  Weekdag
  •  Zaterdag
  •  Zondag
(2022)
-
-
-
Beheerder NMBS
Ligging
Coördinaten 50° 19′ NB, 5° 1′ OL
Station Spontin (Belgisch spoorwegstation)
Station Spontin
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Station Spontin is een spoorwegstation langs spoorlijn 128 (Ciney - Yvoir) in Spontin een deelgemeente van de Belgische gemeente Yvoir.

Het stationsgebouw werd opgetrokken in de lokale steen. Het werd verkocht aan de firma "Bétons Gautot" en later doorverkocht aan de gemeente Yvoir. Daarna werd het gebouw volledig gerenoveerd door de vzw "Patrimoine de Spontin".

Tegenover het station staan een Mitropa- en een Halbertstadt-rijtuig die tijdens het seizoen dienen als onthaal, boetiek en cafetaria van de vereniging TSP (Toerisme en Spoor Patrimonium), de huidige uitbater van de toeristische treinritten op de Bocqlijn. Het TSP heeft deze toeristische spoorlijn de naam "Le Chemin de Fer du Bocq" gegeven.

Het station heeft een goederenkoer en een uitwijkspoor, waardoor treinen elkaar op de enkelsporige lijn kunnen kruisen.

  1. De bron voor de gegevens is NMBS – Reizigerstellingen. De tellingen worden meestal uitgevoerd in de maand oktober: gedurende 9 opeenvolgende dagen (5 werkdagen en de 2 omliggende weekends) worden dan door het stations- en treinbegeleidingspersoneel visuele tellingen verricht. De methode bestaat erin het aantal in- en uitstappende reizigers te tellen in alle stations en stopplaatsen en dit voor alle treinen van het binnenlands verkeer. Het getal naast het kopje 'weekdag' slaat op het gemiddeld aantal opstappende (dus niet het aantal afstappende) reizigers op een weekdag (maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag opgeteld gedeeld door vijf), zaterdag en zondag staan apart vermeld. De cijfers geven een indicatie en hebben een foutenmarge, die in sommige gevallen aanzienlijk kan zijn.