Station Wien Traisengasse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wien Traisengasse
Station Wien Traisengasse
Algemeen
Afkorting Nw H1, TG
Stationsbouw
Type Halte
Constructie Talud
Voorstadsdienst(en)
LijnRichtingVolgend station
Marcheggstation Wien Handelskai
Wien MeidlingStation Wien Praterstern
Laa an der Thayastation Wien Handelskai
MödlingStation Wien Praterstern
station Hollabrunnstation Wien Handelskai
Wiener Neustadt HauptbahnhofStation Wien Praterstern
Wiener Neustadt HauptbahnhofStation Wien Praterstern
Station Wien Floridsdorfstation Wien Handelskai
Station WolfsthalStation Wien Praterstern
Laa an der Thayastation Wien Handelskai
Overig openbaarvervoer
Tramlijn(en) 2
Buslijn(en) 5A, 37A, N29
Ligging
Land Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Deelstaat Wenen
District Brigittenau
Plaats Wenen
Coördinaten 48° 14′ NB, 16° 23′ OL
Station Wien Traisengasse (Oostenrijk)
Station Wien Traisengasse
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Oostenrijk

Wien Traisengasse is een treinhalte aan de Stammstrecke in het district Brigittenau van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Het station werd geopend op 17 januari 1962 en wordt bediend door stoptreinen en de S-Bahn van Wenen Het station kent dagelijks ruim 10.000 reizigers. Het station ligt in een flauwe bocht langs de Dresdner Straße tussen de Donaueschingenstraße en de Traisengasse. Vlakbij het station ligt de ongevallenkliniek en zijn er vele overstap mogelijkheden op ander openbaar vervoer.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het station werd gebouwd tussen 1960 en 1962 als onderdeel van de Stammstrecke die begin 1962 werd geopend. De uitgewerkte plannen voor de metro, de U-Bahn-Netzvariante M[1] uit 1970 omvatten onder meer een metrostation bij Wien Traisengasse. Nadat de plannen in de jaren 80 van de 20e eeuw waren gewijzigd werd de U6 noordelijker gelegd en kwam de overstap bij station Handelskai. Sinds december 2008 wordt het station ook bediend door stoptreinen en tussen 2023 en 2026 worden de perrons van de Stammstrecke verlengd. Voor Traisengasse betekent dit dat de noordelijke toegang naar de andere kant van de Donaueschingenstraße verplaatst wordt.

Stationsbouw[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige architectuur is een ontwerp van Albert Wimmer dat tussen oktober 2007 en augustus 2009 werd uitgevoerd tijdens lopend bedrijf, waarbij het eerdere gebouw geheel werd vervangen. Het stationsgebouw maakt, door het gebruik van 2500 m2 glas en 150 ton staal, een heldere indruk wat samen met videobewaking een verhoogd veiligheidsgevoel bij de reizigers oplevert. De halte heeft twee zijperrons van 161 meter lang die geheel zijn overkapt en van glazen wanden zijn voorzien.

Aan de perroneinden zijn er wachthokjes en de toegang aan de Traisengasse beschikt naast een trappenhuis ook over roltrappen en liften, de toegang aan de Donaueschingenstraße beschikt over een trappenhuis en een lift. Beide toegangen hebben een kleine hal met een luifel. Het station is voorzien van blindengeleidestroken en op de perrons zijn vertrekstaten en bestemmingsborden te vinden.