Steek (hoofddeksel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samenvoegen van Ten minste één Wikipediagebruiker vindt dat de tekst van Driekantige hoed in dit artikel ingevoegd zou moeten worden, of dat er een duidelijkere afbakening tussen deze artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dat artikel een redirect te worden (hier melden).

Een steek of punthoed is een hoofddeksel waarvan de rand aan weerszijden of op drie plaatsen is opgeslagen. Hij wordt thans nog gedragen door de kerkbaljuw van sommige rooms-katholieke kerken en maakte vroeger vaak deel uit van het militaire uniform.

Eén of meer randen zijn naar boven omgeslagen. Dit kan op verschillende manieren:

  • voor- en achterzijde omgeslagen (Frans)
  • linker- en rechterzijde omgeslagen (Nederlands)
  • drie zijden omgeslagen

Steken werden wel voorzien van een vangsnoer, zodat tijdens een gevecht de hoed niet verloren raakte.

Bij de Nederlandse Koninklijke Landmacht behoorde de steek tot 1948 tot het ceremoniële tenue van opperofficieren.[1] In 1957 werd de steek ook voor het ceremoniële tenue van vlagofficieren van de Koninklijke Marine afgeschaft.[2] De steek behoort eveneens tot het ambtskostuum van bewindslieden, kamerleden, hoge ambtenaren en hofdignitarissen. Die ambtskostuums zijn weliswaar nooit afgeschaft, maar het dragen ervan is sinds de jaren zestig van de twintigste eeuw in onbruik geraakt.[3] Op Prinsjesdag lopen lakeien met tweezijdige steken aan weerszijden van de Gouden Koets, terwijl de koetsier een driehoekige steek draagt.

Tegenwoordig worden steken ook weleens gedragen tijdens carnaval, vooral om aan te geven dat de drager bij de prins/prinses hoort.

Wetenswaardigheden[bewerken]

Galerij[bewerken]

Zie ook[bewerken]