Stelcon plaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stelcon plaat met de typerende stalen hoekranden (2 bij 2 meter, dikte 14 centimeter)

Een Stelcon plaat[1][2][3][4][5][6] is een betonnen vloerplaat van gestandaardiseerde afmetingen die veel gebruikt wordt als tijdelijke of permanente verharding van bijvoorbeeld inpandige bedrijfsvloeren, opslagterreinen of wegen.

Geschiedenis[bewerken]

De N.V. Vigorose Cementindustrie 'De Meteoor' in Rheden begon in 1937[7] met de fabricage van de Stelcon plaat, bestemd voor verharding van bedrijfsterreinen en loodsen. Het bedrijf is tegenwoordig onderdeel van de BTE Holding, een groep van bedrijven die zich puur op prefab beton richten. Het bedrijf maakt onder de geregistreerde naam Stelcon nog steeds vloerplaten.

Naam[bewerken]

Stelcon plaat is een merknaam [bron?] en formeel geen soortnaam. Andere leveranciers gebruiken daarom voor min of meer vergelijkbare producten aanduidingen als betonplaat of industrieplaat.[8] De naam Stelcon werd al in 1928 gebruikt en is waarschijnlijk een combinatie van de Engelse woorden 'steel' en 'concrete'.[9][10] De plaat wordt in zowel een aaneengeschreven variant als los van elkaar staand omschreven, afhankelijk van het bedrijf dat de platen levert: Stelcon plaat respectievelijk Stelconplaat.

Specificaties[bewerken]

De standaard Stelcon plaat meet 2 x 2 meter (meer precies 1995 x 1995 mm) en is gemaakt van constructief beton, voorzien van wapening. Andere standaard formaten zijn 1 x 1,5 en 1 x 2 meter. De standaard dikte is 14 cm, maar er zijn ook Stelcon platen met andere diktes. De platen bestaan met of zonder warmgewalst stalen hoeklijn aan bovenrand. Stelcon platen zijn voorzien van twee hijsgaten, waardoor ze makkelijk kunnen worden opgenomen en gelegd. Begin 21ste eeuw wordt ook gebruikgemaakt van een vacuüm hijssysteem, waardoor de hijsgaten overbodig zijn.