Steppen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Steppen is het rijden op een step, en wordt tegenwoordig ook als sport beoefend. De step of autoped wordt verder gebruikt als middel van vervoer en ontspanning. De Nederlandse Autoped Federatie (NAF) is in Nederland het landelijk overkoepelende step-orgaan.

Nederlandse Autoped Federatie[bewerken | brontekst bewerken]

De NAF is een open en niet-commerciële organisatie. Ze houdt zich bezig met de step als dagelijks vervoermiddel in het woon- en werkverkeer, de hele cultuur rondom de autoped en de wedstrijd- en recreatiestep- en stepsleesport. Een belangrijke taak is het promoten van de step bij het Nederlandse publiek.

Tegen het eind van de 20e eeuw deed de step haar herintrede bij het grote publiek in de vorm van de bekende mini-vouwstep. Ondanks deze wereldwijde 'rage' profileert de Nederlandse Autoped Federatie de autoped (en stepslee) als menselijk 'oer'-vervoer dat ook in de 21e eeuw breed inzetbaar zal kunnen zijn.

Inmiddels is er een internationale step-scene waarbij ook internationale stepcompetities, zoals de eurocup en titel-evenementen als EK's en WK's georganiseerd worden. IKSA is internationaal het overkoepelende orgaan.

Wedstrijden[bewerken | brontekst bewerken]

Een van de belangrijkste taken van de NAF is het opstellen van de nationale stepkalender met tochten en wedstrijden. Verder behoort het uitreiken van de NAF-cup (de landelijke stepcompetitie), het uitschrijven van het NK Individueel, NK-sprint, NK-cross en het NK Estafette voor teams en het afvaardigen van wedstrijdteams of individuele rijders naar internationale wedstrijden tot haar taken.

Steptochten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast stepwedstrijden zijn er zo'n 50 steptochten in Nederland die elk voorjaar gepresenteerd worden op de landelijke NAF-stepkalender. Daarnaast zijn er nog vele ludieke en plaatselijke evenementen, arrangementen en sponsortochten waar bij de step ingezet wordt. Ook is de step steeds vaker te huur voor recreatieve doeleinden.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]