Sterrengebergte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sterrengebergte
Hoogste punt Puncak Mandala (4760 m)
Locatie West-Papoea (Indonesië), Papoea-Nieuw-Guinea
Coördinaten 5° 0′ ZB, 141° 0′ OL
Sterrengebergte (Papoea-Nieuw-Guinea)
Sterrengebergte
Foto's
Satellietfoto van het Sterrengebergte
Satellietfoto van het Sterrengebergte
Portaal:  Aardwetenschappen

Het Sterrengebergte (Indonesisch: Pegunungan Bintang) is een kalksteengebergte in de binnenlanden van Nieuw-Guinea behorende tot de Indonesische provincie Papoea. Het betreft het meest oostelijke berggebied van het Maokegebergte gelegen ten oosten van de Baliemvallei en zich uitstrekkend tot over de grens met Papoea-Nieuw-Guinea. Het hoogste punt is de Puncak Mandala, vroeger de Julianatop met een hoogte van 4760 meter.

Het ondoordringbare oosten van het Sterrengebergte werd in 1959 voor het eerst door een Nederlandse expeditie, de zogenaamde Sterrengebergte-expeditie, bezocht. Met de oprichting van de bestuurspost Mabilabol in de Sibil-vallei (Oksibil) werd het gebied als laatste deel van Nederlands Nieuw-Guinea onder Nederlands bestuur gebracht. In 1960 werd noordelijker een landingsbaan aangelegd door de Nederlandse katholieke missie waarbij het plaatsje Abmisibil werd gesticht.

De bevolking van het gebied heet Ngalum en spreekt een overeenkomstige taal. De bevolking heeft nauwe connecties met verwanten over de grens in Papoea-Nieuw-Guinea.

De dorpsgemeenschappen noemen zich naar de rivieren waaraan de dorpen liggen. In de volkstaal is de naam voor water of rivier Ok. In het gebied komen dorpjes voor met namen als Oksibil, Okbi, Okbab, Okse, Oklip, Oktangelap etc.

In Oktedi in Papoea-Nieuw-Guinea is een grote kopermijn die door een Australische mijnbouwonderneming wordt geleid.

Literatuur[bewerken]

  • Brongersma, L.D. en G.F.Venema (1960) Het witte hart van Nieuw-Guinea. Met de Nederlandse expeditie naar het Sterrengebergte., Amsterdam: Scheltens & Giltay.
  • Venema, G.F. (1960) Enkele technische aspecten van de wetenschappelijke expeditie 1959 naar het Sterrengebergte. Nederlands Nieuw-Guinea 8, nr. 4, pp. 8-12; nr. 5, pp. 2-6.
  • Zanten, B.O. van (2014) De Sterrengebergte expeditie naar Nederlands Nieuw-Guinea in 1959. Persoonlijke belevenissen en indrukken. 2de herziene druk. Uitgeverij Aspekt, Soesterberg