Stichting Drentse Taol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Drentse Taol is een stichting met als doelstelling het bevorderen van het actief en passief gebruik van het Drents, het stimuleren van de streektaal. Het werk is onderverdeeld in de beleidsterreinen Taalpromotie, Onderwijs, Literatuur en Taalwetenschap.

Taalpromotie[bewerken | brontekst bewerken]

Bij taalpromotie moet gedacht worden aan zaken als het organiseren van lezingen, het Drents dictee, kerkdiensten in het Drents en de maand van het dialect (in maart, Meertmaond-Dialecentimeteraond), het verzorgen van internetpagina's en Tekst-TV in het Drents en de uitgave van het kwartaalblad De Taolkraant (i.s.m. Het Drentse Boek). Bij taalpromotie moet gedacht worden aan zaken als het organiseren van lezingen, het Drents dictee, kerkdiensten in het Drents en de maand van het dialect (in maart, Meertmaond-Dialecmaond), het verzorgen van internetpagina's en Tekst-TV in het Drents en de uitgave van het kwartaalblad De Taolkraant (i.s.m. Het Drentse Boek). Naast de activiteiten die de Stichting Drentse Taol zelf ontplooit is ook de loketfunctie erg belangrijk. Voor alle vragen en wensen op het gebied van het Drents kan men terecht bij Drentse Taol.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Op onderwijsgebied worden diverse activiteiten ontplooid voor jong en oud. In verschillende plaatsen worden cursussen Drentse taal en cultuur gegeven, zowel voor beginners als voor gevorderden. Daarbij komen ook volkskunde en spelling aan de orde.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

De literatuur, waaronder ook muziek in de streektaal wordt gerekend, is een belangrijke uiting van de Drentse cultuur. De Stichting Het Drentse Boek vervult een belangrijke rol bij het ondersteunen van publicaties in het Drents, maar ook de Stichting Drentse Taol rekent het tot haar werkgebied, waarbij zo veel mogelijk met Het Drentse Boek wordt samengewerkt.

Drentse Taol houdt zich op dit moment onder andere bezig met het laten maken van videoportretten van bekende Drentse schrijvers en met het inrichten en toegankelijk maken en houden van het Drents Letterkundig Documentatiecentrum. De Provinciale Bibliotheekcentrale beschikt daarnaast over een uitgebreide Drenthe-zaal, waarin vrijwel alle publicaties op het gebied van de Drentse taal en cultuur beschikbaar zijn.

Taalwetenschap[bewerken | brontekst bewerken]

De Drentse taal is ook onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek staat niet op zichzelf, maar wordt waar mogelijk toegepast op andere beleidsterreinen, bijvoorbeeld het onderwijs.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]