Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) is een Nederlandse stichting met als doel de bevordering en verbreiding van kennis over de geschiedenis van kinder- en jeugdliteratuur, en zet zich tevens in voor het behoud en de ontsluiting van oude kinder- en jeugdboeken en kinderprenten als cultureel erfgoed. De Stichting heeft circa 200 Vrienden, waaronder particuliere verzamelaars en liefhebbers, onderzoekers, medewerkers van bibliotheken, culturele instellingen en antiquariaten. De SGKJ is aangesloten bij de Dr. P.A. Tiele-Stichting.

Activiteiten[bewerken]

Het bestuur van de SGKJ organiseert jaarlijks twee studiedagen en diverse excursies naar onder andere tentoonstellingen en collecties van instituten en particulieren. Drie maal per jaar krijgen de Vrienden het tijdschrift SGKJ-Berichten (ISSN 2542-842X) waarvan het eerste nummer verscheen in 1994. Tot 2017 was de titel Berichten uit de wereld van het oude kinderboek (ISSN 1384-5977). Verder publiceert de SGKJ jaarlijks een deeltje in de reeks De waare rijkdom, dat de Vrienden sinds de jaarwisseling 2001/2002 als nieuwjaarsgeschenk thuisgestuurd krijgen. Eens in de twee jaar wordt de Hieronymus van Alphen Prijs uitgereikt. In 2013 werd het twintigjarig jubileum gevierd met een jubileumstudiedag en kinderboekententoonstelling Een kinderboek met een verhaal, in 2018 had de studiedag ter gelegenheid van het vijfentwintigjarig jubileum het thema “Hoera! Van verjaarspartijtjes tot Koningsfeesten”.

Korte geschiedenis[bewerken]

De SGKJ is voortgekomen uit de multidisciplinaire, interuniversitaire werkgroep Kinder- en Jeugd Literatuur (KJL). In 1986 is het Landelijk Platform KJL als stichting opgericht, waar verschillende werkgroepen onder vielen. In 1993 werd het Platform opgeheven wegens gebrek aan middelen om alle activiteiten te bekostigen. Verschillende werkgroepen wilden wel doorgaan, onder andere die over de geschiedenis van de KJL. Daarom werd op 3 juni 1993 de Stichting Geschiedenis Kinder- en Jeugdliteratuur (SGKJ) opgericht.

Bronnen[bewerken]