Naar inhoud springen

Stichting Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Edoderoo (overleg | bijdragen) op 20 mrt 2019 om 09:45. (Versie 53431339 van Cleaner9 (overleg) ongedaan gemaakt - onwelgevallige refs niet verwijderen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Doel effectief alcoholbeleid en publieke bewustwording van gezondheidsrisico's van alcohol
Personen
Oprichter Wim van Dalen
Website

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is een onafhankelijk kennisinstituut dat zich inzet voor effectief alcoholbeleid en voor publieke bewustwording van de gezondheidsrisico's van alcohol. De organisatie werd opgericht in 2002 door Wim van Dalen, voormalig beleidsmedewerker voor gezondheidsbevordering en ziektepreventie.[1] De organisatie is in 1994 opgericht onder de naam Stichting Alcoholpreventie, deze naam is later gewijzigd naar Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.

Werkwijze

STAP heeft zich als doel gesteld om het publiek te informeren over de risico's van alcoholische dranken, en erop toe te zien dat de alcoholbranche de zelf opgestelde regelgeving nakomt. Daarnaast lobby't de stichting voor strengere regelgeving door de overheid.

De focus ligt voornamelijk bij het terugdringen van alcoholgebruik door jongeren. Uit onderzoek van STAP in 2008, samen met de Universiteit Twente bleek dat het voor jongeren onder de 16 eenvoudig was om aan alcoholhoudende drank te komen.[2] datzelfde jaar deed STAP een oproep aan supermarkten om te stoppen met het verkopen van alcoholhoudende mixdrankjes.[3] Een jaar later ageerde STAP tegen de stuntprijzen van kratten bier in de supermarkt.[4] In 2006 stelde STAP richtlijnen op die door gemeenten kunnen worden gebruikt bij het omgaan met drankketen.[5] Voor het terugdringen van de alcoholconsumptie deed STAP in 2011 een voorstel voor het verlagen van het alcoholpercentage in pils.[6]

Financiering

STAP wordt niet gefinancierd uit overheidssubsidies, maar met steun van fondsen en door donaties van particulieren.

Gerelateerde organisaties

STIVA heeft soortgelijke doelstellingen, maar is opgezet vanuit de alcoholbranche. Beide organisaties constateren dezelfde problemen, maar hebben een verschillende visie op de oplossing.[1]

Externe link