Stiefel (drinkglas)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een kleine en een iets grotere laars

Een stiefel (Duits voor "laars"), ook wel bierlaars of voetje, is een laarsvormig bierglas, dat gebruikt wordt voor het gezamenlijk drinken van bier, ook wel "stiefelen" genoemd. Tijdens dit "stiefelen" gaat het glas de kring rond en nemen de drinkers een voor een een slok, waarbij de punt van de laars naar boven gericht dient te zijn.

Het gebruik stamt uit Duitsland, maar wordt daarbuiten vooral in België en Nederland beoefend.

Drinkspel[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het drinken in een groep is het de bedoeling om na elkaar een teug uit de stiefel te nemen, zonder te stoppen met drinken. Na de slok, wordt de stiefel doorgegeven aan de volgende in de kring. De persoon die de slok neemt waarbij het bier uit de punt van de laars klokt drinkt de rest ad fundum en betaalt de stiefel. Omdat de stiefel redelijk zwaar is en omdat de naar boven wijzende punt het bier uit de stiefel laat klokken, lijkt dit gemakkelijker drinken dan het daadwerkelijk is.

Bij een andere variant van dit spel is de op een na laatste persoon die uit de stiefel drinkt, de persoon voor degene die het glas leeg maakt, de persoon die de (volgende) stiefel moet betalen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]