Stokerij Claes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Stokerij Claes

Stokerij Claes was een jeneverstokerij die zich bevond aan de Herkenrodebosstraat 90 te Tuilt nabij Kuringen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Veel terreinen in het Herkenrodebos werden, toen ze te koop werden aangeboden, opgekocht door de gebroeders Adolphe en Ulysse Claes. De Tongerse rentenier Louis Claes-Van der Meer erfde dit bezit in 1857. De stokerij werd in 1864 opgericht door diens zoon, Constant Claes, en zijn schoonzoon Désirée de Favereau. Zij richtten nabij het Herkenrodebos een aantal boerderijgebouwen op, en in 1866 werd ook een stoomstokerij en een graanmaalderij gebouwd. Dit geheel werd: la ferme distillerie genoemd.

Het bedrijf groeide in enkele decennia uit tot een belangrijk bedrijf dat vanaf 1879 ook bakkersgist (Phenix) en margarine (Manna) produceerde. Begin 20e eeuw werkten er ongeveer 200 mensen in een indrukwekkend gebouw dat ook voorzien was van een hoge schoorsteen. Het geheel werd in 1885 op het spoor aangesloten. De arbeidsomstandigheden waren zwaar, de lonen laag. Kinderarbeid kwam voor.

In 1878 won André Claes met La Fleche-Distillerie à Vapeur een eerste prijs in Parijs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er minder jenever geproduceerd en richtte men een azijnfabriek op.

In 1927 woedde een brand in de fabriek, en in 1930 verkocht Claes zijn bezittingen. In 1951 werd een boerderij op het terrein gesticht.

Heden[bewerken | brontekst bewerken]

Wat bleef was een landbouwbedrijf en een tot ruïne vervallende fabriek. Van de meeste gebouwen zijn slechts fundamenten overgebleven. Het belangrijkste restant is een langgerekt bakstenen gebouw, dat gedeeltelijk werd gerestaureerd en onder meer een horecagelegenheid huisvest.

Ook is er de schoorsteen en zijn er ruïnes van de voormalige mouterij, de maalderij, de mengkamer en het los- en laadplatform.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]