Stokerij Claes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stokerij Claes

Stokerij Claes was een jeneverstokerij aan de Herkenrodebosstraat te Kuringen, nabij Hasselt.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Veel terreinen in het Herkenrodebos werden, toen ze begin negentiende eeuw te koop waren, eigendom van de gebroeders Adolphe en Ulysse Claes. De Tongerse rentenier Louis Claes-Van der Meer erfde dit bezit in 1857. De stokerij werd in 1864 opgericht door diens zoon, Constant Claes en zijn schoonzoon Désirée de Favereau. Zij trokken nabij het Herkenrodebos een aantal boerderijgebouwen op en in 1866 werden ook een stoomstokerij en een graanmaalderij gebouwd. Dit geheel werd: la ferme distillerie genoemd.

Het geheel groeide in enkele decennia uit tot een groot bedrijf dat vanaf 1879 ook bakkersgist (Phenix) en margarine (Manna) produceerde. Het werd in 1885 op het spoor aangesloten. De arbeidsomstandigheden waren zwaar en de lonen laag. Kinderarbeid kwam voor. Begin 20e eeuw werkten er ongeveer 200 mensen in het fabriekscomplex dat voorzien was van een hoge schoorsteen.

In 1878 won André Claes met La Fleche-Distillerie à Vapeur een eerste prijs in Parijs. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd er minder jenever geproduceerd en richtte men een azijnfabriek op.

In 1927 woedde een brand in de fabriek, en in 1930 verkocht Claes zijn bezittingen. In 1951 werd een boerderij op het terrein gesticht.

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

Wat bleef was een landbouwbedrijf en een tot ruïne vervallen fabriek. Van de meeste gebouwen zijn slechts fundamenten overgebleven. Er zijn ruïnes van de voormalige mouterij, de maalderij, de mengkamer en het los- en laadplatform. De schoorsteen is er nog en in een langgerekt bakstenen gebouw dat gedeeltelijk werd gerestaureerd is onder meer een horecagelegenheid huisvest.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Stokerij Claes van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.