Kommoenarka (metrostation Moskou, Sokolnitsjeskaja-lijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Stolbovo)

Kommoenarka
Коммунарка
Kommoenarka
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 1 van Moskou Sokolnitsjeskaja-lijn
Opening 20 juni 2019
Constructie
Type Ondiep gelegen zuilenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Aansluitend(e) metrostation(s)
Lijn Station
Kommoenarka
Route
Metrolijn 1 van Moskou Richting Volgend station
Kommoenarka Eindpunt
Boelvar Rokossovskogo Olchovaja
Ligging
Okroeg Novomoskovski
Coördinaten 55° 34′ NB, 37° 28′ OL
Kommoenarka (metro van Moskou)
Kommoenarka
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Kommoenarka (Russisch: Коммунарка) is het zuidelijke eindpunt van de Sokolnitsjeskaja-lijn van de Moskouse metro. Het station is aanbesteed onder de naam Stolbovo naar het dorp in de buurt. In oktober 2018 is de naam veranderd in Kommoenarka naar de stadsuitbreiding die bij Stolbovo is opgetrokken.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 15 februari 2016 werd tijdens de opening van het 200e station, Salarjevo, bekend gemaakt dat de Sokolnitsjeskaja-lijn verder naar het zuiden zou worden verlengd. In juli 2017 werd het ontwerp voor de 9 kilometer lange verlenging naar Stolbovo met in totaal 4 stations goedgekeurd. Op 16 maart 2018 begon de aanbesteding van de stations en op 16 april 2018 begonnen de werkzaamheden. De oplevering van de lijn vond plaats op 14 januari 2019 en de proefritten werden begin juni begonnen.[1] Het reizigersverkeer ging op 20 juni 2019 van start.

Chronologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Juni 2017 : Voorbereidende werkzaamheden gaan van start
  • Oktober 2018 : De afwerking van het perron gaat van start
  • November 2018 : De bekleding van de kolommen begint.
  • 14 januari 2019: Oplevering van de lijn tussen Salarjevo en Kommoenarka
  • 14 maart 2019: Het station is klaar voor gebruik.
  • 20 juni 2019: Opening als 232e metrostation van Moskou

Toekomst[bewerken | brontekst bewerken]

In de toekomst kunnen de reizigers hier overstappen op de Kommoenarskaja-lijn door station Stolbovo. Het nieuwe depot van de Sokolnitsjeskaja-lijn was tot de winter van 2018 in aanbouw bij Salarjevo. De bouw is daar stilgelegd wegens technische problemen en het is de bedoeling om in 2022 een gezamenlijk depot voor de beide lijnen te openen bij Stolbovo in plaats van het depot bij Salarjevo. De lijn zelf zal nog tot Potapovo worden verlengd.

Ligging en ontwerp[bewerken | brontekst bewerken]

De verlenging van de Sokolnitsjeskaja-lijn met vier stations kent twee stations op maaiveld niveau en twee ondergrondse waaronder Kommoenarka. Het ontwerp voor de inrichting van het station werd in december 2017 door de stedelijke architectuur commissie van Moskou goedgekeurd. De kleuren van het station zijn wit, grijs en beige. De wanden en kolommen zijn bekleed met marmer en de vloer bestaat uit graniet. Het station ligt in de Okroeg Novomoskovski naast de snelweg tussen Solntsevo en Boetovo ter hoogte van het dorp Stolbovo en vlak bij het wooncomplex Moskvitsjka in Kommoenarka. Het station krijgt twee verdeelhallen en de bijbehorende toegangsgebouwen worden bekleed met grijs en bruin graniet en voorzien van glazen wanden. Rond het station komt het bestuurs- en zakencentrum voor het gebied.