Naar inhoud springen

Strava

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Zedetsa (overleg | bijdragen) op 6 apr 2020 om 09:50. (Versie)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Strava
Logo
Ontwikkelaar(s) Strava
Uitgebracht 2009[1]
Recentste versie 144.12 (Android)
144.0.0 (iOS)
Status Actief
Besturingssysteem Android, IOS en via website
Licentie(s) Propriëtaire software[2]
Website www.strava.com
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Strava is een website en mobiele applicatie waarmee sportprestaties kunnen worden bijgehouden via GPS. Via de software kunnen gebruikers sportieve prestaties plannen, opslaan en met andere gebruikers vergelijken. Op de website kunnen routes worden gecreëerd. Hiermee kan onder andere het hoogteprofiel van een route worden bepaald. De routes kunnen met de app worden gebruikt als hulpmiddel tijdens het sporten. De gebruiker kan een deel van een geregistreerde route opslaan als segment, waardoor de tijden van andere gebruikers die dat segment afleggen in een ranglijst worden opgenomen.
Strava heeft aspecten van een (sportieve) socialemedia-applicatie, omdat gebruikers andere gebruikers kunnen volgen, online clubs kunnen aanmaken, foto's kunnen delen, uitdagingen kunnen aangaan en reacties kunnen plaatsen. Strava is met name populair voor gebruik bij wielrennen en hardlopen, maar kan ook bij een reeks andere sporten worden ingezet, waaronder zwemmen, schaatsen, wandelen, surfen, skiën en snowboarden.

Diverse bekende professionele wielrenners van uiteenlopende nationaliteiten zijn actief op Strava[3], waardoor ook amateurs hun prestaties met die van professionals kunnen vergelijken.

Bezwaren

  • In januari 2018 werden er in Nederland kamervragen gesteld met betrekking tot Strava-gebruikers onder militairen. De veiligheid van Nederlandse militairen zou geschaad worden doordat ze middels Strava voor kwaadwillenden traceerbaar zijn.[4]
  • De door Strava aangewakkerde competitie onder (amateur-)wielrenners zou het risico op ongevallen verhogen.[5] Dit geldt vooral voor segmenten, zeker als deze een afdaling bevatten. Strava nam met betrekking hiertoe maatregelen.[6]

Alternatieven

Andere veelgebruikte sport-apps zijn onder andere Runkeeper, Nike+ Running en Endomondo.

Zie ook

Externe link