Streekomroep START

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Streekomroep START is de lokale omroep voor de gemeenten Sittard-Geleen en Beek. De omroep is een fusie van de Lokale Omroep START (Geleen/Beek), Lokale Omroep Sittard en Lokale Omroep Born, en bestaat in de huidige vorm sinds 2002.

Geschiedenis[bewerken]

Op 19 april 1985 werd vanuit de OMC (Omroep Medisch Centrum), de ziekenomroep van het voormalige Barbara-ziekenhuis in Geleen, de Lokale Omroep START opgericht. De letters START staan voor STAds Radio en Televsie. In eerste instantie verzorgde de omroep een kabelkrant, later uitgebreid met radio- en televisie-uitzendingen. Omdat in de nabijgelegen gemeente Beek de vorming van een lokale omroep niet van de grond kwam, werd het uitzendgebied uitgebreid met de gemeente Beek uitgebreid. De studio's werden gevestigd in de kelders van de Hanenhof in Geleen. Vijf jaar na de oprichting kreeg de omroep de beschikking over een eigen etherzender, die lange tijd gedeeld moest worden met de Lokale Omroep Stein.

Na de gemeentelijke herindeling in 2001, waarbij de zelfstandige gemeenten Geleen, Sittard en Born werden opgeheven en samen werden gevoegd tot de nieuwe gemeente Sittard-Geleen, dienden de bestaande omroepen te fuseren. In 2002 kwam de nieuwe omroep, Streekomroep START, tot stand. Er werd wederom gekozen voor de naam START omdat deze naam inmiddels een gevestigde naam in de regio was en bovendien ook neutraal. Nadat de kabelnetwerken van Geleen, Sittard en Born aan elkaar waren gekoppeld verhuisde de omroep naar het onderkomen van de Lokale Omroep START in Geleen.

Vanwege de sloop van het voormalige politiebureau, het oude gebouw van de Hanenhof en diverse gebouwen in de omgeving moest de omroep de kelder van De Hanenhof verlaten. De nieuwe studio's zijn gevestigd in het Culuurcluster in Geleen, waar naast de omroep ook de openbare bibliotheek organisatie BiblioNova, de Muziekschool Artamuse en zalencentrum De Hanenhof zijn ondergebracht. Het Cultuurcluster werd op 18 november 2005 geopend.

Ontvangst[bewerken]

De omroep beschikt over twee radiostudio's, één televisiestudio en een ruimte waar de kabelkrant wordt gemaakt. En de omroep heeft naast de gebruikelijke kabelfrequentie twee etherfrequenties, FM 99.1 MHz en FM 107.3, waarvan de laatste de oude frequentie is van de voormalige Lokale Omroep Sittard. In 2010 is weer begonnen met een kabelkrant en is de omroep in feite weer teruggekeerd naar de roots van haar bestaan.