Sultan Ahmet Moskee (Zaandam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Sultan Ahmet Moskee
Locatie Zaandam
Vlag van Nederland Nederland
Coördinaten 52° 26′ NB, 4° 51′ OL
In gebruik 7 november 1994
Capaciteit 2.000
Imam Oğuz Ünal
Architectuur
Architect Bedri Sevincsoy
Architectuurstijl Ottomaans
Bouwkosten 6.000.000 gulden
Aantal koepels 1
Aantal minaretten 2
Portaal  Portaalicoon   Islam

De Sultan Ahmet Moskee is een moskee in de wijk Poelenburg in Zaandam. De moskee is ontworpen door Bedri Sevinçsoy van Mabeg Architecten in Utrecht.[1]

Het ontwerp voor de Sultan Ahmet moskee lag al sinds 1992 op tafel. De opdrachtgever was de Islamitische Stichting Nederland die gevestigd is in Den Haag[2]. De moskee heeft een vloeroppervlak van 1.500 vierkante meter en was in 1994 de grootste moskee in West-Europa van de Turks-islamitische gemeenschap[3].

Fontein[bewerken | brontekst bewerken]

De fontein die voor de moskee staat, is symbolisch voor de reinheid van de moslim. De fontein die gemaakt is van keramiek is in 1997 ontworpen door de kunstenaar Esma Yiğitoğlu[4]. De gefacetteerde cilindervorm, het materiaal en de mediterrane kleurstelling sluiten aan bij de toegepaste kunsttraditie van de Islam, zo past de fontein goed in de directe omgeving van de Sultan Ahmet-moskee in Zaandam. De vierkante waterbak staat voor de vier windrichtingen en voor de wereld. De driehoek erboven representeert het goddelijke en de eenheid van geboorte, leven en dood[5].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]