Susanoo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Susanoo verslaat het monster Yamata no Orochi, van Kuniteru
Susano’o verslaat het monsterYamata no Orochi, van Utagawa Kuniyoshi

Susanoo (須佐之男 (スサノオ) ook wel bekend als Takehaya Susanoo-no-Mikoto (建速須佐之男命) is in de Japanse mythologie een shinto-god van de zee en de stormen. De eerste mythes die verschenen over Susanoo komen voor in de kojiki (古事記) en de nihonshoki (日本書紀)

Ontstaan Susanoo[bewerken]

Izanagi had zijn vrouw verloren tijdens de bevalling van Kagutsuchi no kami (迦具土の神)[1] de kami van vuur.

Izanagi wilde zijn vrouw terughalen uit de onderwereld, maar eenmaal daar aangekomen moest hij beloven dat hij izanami niet zou aanschouwen, maar zijn nieuwsgierigheid nam de bovenhand waardoor de belofte verbroken werd. Izanami was woedend op haar man met tot gevolg als ze hem achtervolgde samen met Shikome[2]. Izanagi kon ontsnappen uit Yomi, maar omdat de onderwereld onzuiver was reinigde hij zich met water. Hieruit ontstonden Amaterasu[3] uit zijn linkeroog, Tsukuyomi[4] uit zijn rechteroog en Susanoo uit zijn neus. Izanagi vertrouwde de zeeën en stormen aan zijn zoon Susanoo toe. Maar in plaats van over de zeeën te regeren, was hij ontroostbaar Susanoo wou liever naar het land gaan waar zijn moeder Izanami was. Hierdoor waren alle groene bergen aan het verdorren en de rivieren en zeeën aan het opdrogen. Kwaadwillige goden werden aangetrokken en waren overal (aanwezig) waardoor er allerlei rampen gebeurden. Izanagi wou de reden weten waarom zijn zoon niet over de zeeën regeerde. Toen Susanoo de reden vertelde werd Izanagi zo woedend dat hij Susanoo verbande.

Susanoo en Amaterasu[bewerken]

Voor Susanoo wegging wou hij eerst afscheid nemen van zijn zus Amaterasu.

Maar toen Amaterasu het nieuws hoorde dat haar broer op bezoek zou komen was ze zeker dat hij het land dat zij bezat wou toe-eigenen. Eenmaal Susanoo op bezoek kwam was duidelijk dat hij alleen afscheid kwam nemen.

Voor het bezoek deed Amaterasu haar haren los en in elke stukje haar alsook aan haar armen wikkelde ze maga-tama kralen. Op haar rug en op haar borstkas droeg ze een pijlenkoker. Eenmaal dat Susanoo aangekomen was vroeg ze waarom hij was gekomen, hij antwoordde dat hij niet met slechte bedoelingen was gekomen en legde de situatie uit waarom hij verbannen was. Die verbanning impliceerde zijn plotse bezoek en verklaard ook meteen de reden waarom hij afscheid wilde nemen. Toch wou Amaterasu bewijs dat zijn intenties goed waren waarop zij besluit om te zien wie de meest goddelijke kinderen kon baren. Beiden stonden aan een zijde van de rivier en legde een eed af.

Als eerste vroeg Amaterasu het zwaard van haar broer. Dit zwaard brak ze in drie stukken en ze spoelde deze stukken in de magische put genaamd ame-no-mana-wi. Hieruit ontstond mist en later ook de godheden. Ook Susanoo maakte goden door middel van de kralen van Amaterasu te spoelen in de magische put. Dit langdurig proces leidde naar het ontstaan van heel wat nieuwe goden. Susanoo was ervan overtuigd dat omwille van diens goede bedoelingen, zijn kinderen gracieuze maagden waren, wat meteen leidde tot de nederlaag van Amaterasu.

Ondanks haar nederlaag uitte Amaterasu een opmerking die niet in goede aarde viel. Het lokte een woede uitbarsting uit die leidde naar de dood van een hemelse maagd doordat Susanoo een gevild paard in de hal gooide. Ametarsu was bang en sloot zichzelf op in een grot. Deze actie had het gevolg dat het land donker werd waardoor de andere goden in staat van paniek waren. Ze verzamelden zich voor de grot en trachtten door poging van bemiddeling Amatarsu uit de grot te krijgen. Dit lukte na verwoede pogingen en ze werd gevangen met touw waarbij ze een magische spreuk uitspraken zodat ze niet meer terug de grot in kon vluchten. Ook werkten de goden samen om Susanoo te straffen. Hij kreeg een boete opgelegd van 1000 tafels met geschenken. Bovendien werd hij verplicht zijn baard af te snijden en gedwongen het land uitgezet.

Susanoo en Orochi[bewerken]

Na de verbanning van Susanoo vertrok hij naar het land Idumo waar hij in de rivier eetstokjes zag drijven . Hij vond een huilend koppel met tussen hen in een maagd. Het koppel had normaal 8 dochters maar deze werden allemaal verslonden door de draak Yamata-no-orochi(八岐の大蛇). Susanoo besloot het koppel te helpen, maar alleen in ruil voor hun dochter. De ouders stemden hiermee in en Susanoo veranderde de dochter in een kam om haar te verbergen. Hij beval dat er een hek rond het huis werd gebouwd met acht poorten, waarbij bij elke poort een tafel stond waarop acht vaten werden geplaatst met daarin rijstwijn die acht keer gebrouwen werd. Wegens de obsessie met wijn duurde het niet lang voordat Orochi slachtoffer werd van zijn vijanden. Susanoo kon hem op deze manier doden. Terwijl Susanoo de draak in stukken sneed kleurde de nabijgelegen rivier rood. Susanoo vond in de staart van de draak een zwaard. Dit zwaard zou later aan Amaterasu gepresenteerd worden en werd Ame no Murakamo no Tsurugi[5] genoemd.

Susanoo in Suga[bewerken]

Inmiddels was Susanoo getrouwd met Kusi-nada-hime en zocht een plek om te wonen in het land van Idumo. Eenmaal aangekomen in Suga besloot hij om daar een paleis te bouwen. Wanneer hij het paleis bouwde stegen er wolken op. Hier maakte hij een lied over. Wat in de kojiki als volgt stond vermeld:

Eight clouds arise.

The eight-fold fence of Idzumo makes an eight-fold fence for the spouses to retire [within].

Oh! that eight-fold fence.[6]

Susanoo in media[bewerken]

Susanoo’s karakter wordt tot op de dag van vandaag vaak gebruikt in de populaire media. Als een cultuur verschijnsel en een ingeburgerd volksverhaal, dat nog zeer goed gekend is in de hedendaagse Japanse maatschappij, ontwikkelde zich rond diens figuur een hele traditie aan manga en anime. Zo zijn er ook verwijzingen naar hem in de manga en anime van naruto waar Susanoo wordt voorgesteld als een Uchiha techniek wat een humanoid wezen maakt wat bijna onverwoestbaar is. In de manga Tenjho Tenge is hij de eerste Takayanagi en vader van de eerste rode veren leider. Susanoo verschijnt ook in verschillende games zoals: okami, Persona 4, Musou Orochi 2 (Warriro's Orochi 3), Smite (MOBA game).