Naar inhoud springen

Symfonie nr. 4 (Hendrik Andriessen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Goudsbloem (overleg | bijdragen) op 22 nov 2012 om 23:59. (Goudsbloem heeft de pagina Symfonie nr. 4 (Andriessen) hernoemd naar Symfonie nr. 4 (Hendrik Andriessen) over een doorverwijzing: Kan niet die disambiguatie hebben, aangezien er ook een 4e symfonie is van Jurriaan Andriessen)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Symfonie nr. 4
Componist Hendrik Andriessen
Soort compositie symfonie
Gecomponeerd voor symfonieorkest
Compositiedatum 1954
Première 8 december 1954
Duur 25 minuten
Portaal  Portaalicoon   Klassieke muziek

De Nederlandse componist Hendrik Andriessen voltooide zijn Symfonie nr. 4 in 1954. Het was zijn laatste.

Alhoewel Andriessen nooit heeft laten blijken dat de Symfonische etude een oefening was voor het componeren van zijn vierde symfonie had dat er toch veel van weg. De symfonie heeft dezelfde opbouw en hetzelfde genre gemeen met de etude. Beide zijn gebaseerd op de dodecafonie zonder dat Andriessen zich strikt aan de regels daarvan hield. Hij ging met zijn muziektheorie aan de slag en kwam vervolgens met een symfonie gebaseerd op die twaalftonenreeks, waar anderen zich strikt aan de regels hielden. Andriessen hield de volgorde van de tonen bijvoorbeeld gedurende het gehele werk hetzelfde. De basismelodie wordt als een cantus firmus behandeld.

Aanleiding

Het werk is geschreven ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van het Residentie Orkest. De opdracht kwam van de Johan Wagenaar-Stichting en de componist overhandigde het werk op 20 november 1954 aan het orkest, dat op diezelfde datum in 1904 was opgericht. De eerste uitvoering vond plaats in het Gebouw voor Kunsten en Wetenschappen in Den Haag op 8 december 1954. Dirigent was Willem van Otterloo.

Indeling

Het werk is in drie delen geschreven:

  1. Molto grave e energico (in C majeur)
  2. Andante sostenuto (in C majeur)
  3. Finale (in Es majeur).

Orkestratie

De 146 pagina's bevattende partituur is voor een klassieke samenstelling van het orkest:

Discografie

Zie ook