Slaginstrument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Percussie)

Een slaginstrument of percussie-instrument wordt doorgaans in twee groepen ingedeeld op basis van de klankvoortbrenging.

Verder wordt soms als derde groep genoemd de:

Slagwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Slagwerkinstrument in het Wereldmuseum Amsterdam

Onder slagwerk in het algemeen wordt in de muziek verstaan: de muziekinstrumenten die men doorgaans door middel van een slagtechniek bespeelt, zoals de diverse soorten trommels, bekkens en kleinere instrumenten zonder specifieke toonhoogte. Voorts bestaan er slagwerkinstrumenten met een specifieke toonhoogte, zoals de pauken en de gong. Het drumstel (een combinatie van trommels, bekkens en soms ook percussie-instrumenten)wordt veelal gebruikt in pop- en rockbands, in jazzmuziek en steeds vaker in orkestverband.

Speeltechnieken[bewerken | brontekst bewerken]

Veel slagwerk wordt bespeeld met behulp van stokken (vaak van hout, soms van kunststof of metaal). Soms zijn de stokken voorzien van koppen die met vilt of draad omwonden kunnen zijn, zoals de stokken van de marimba. Diverse trommels en derivaten worden ook soms met de hand bespeeld. De grote trom en de hihat kennen een met een pedaal bediende stok.

Sommige 'afwijkende' speeltechnieken worden door slagwerkers soms gebruikt waarbij niet de slag met een stok of met de hand, maar een ander wijze van klankvoortbrenging wordt gebruikt. Hoewel vrijwel alle slagwerkinstrumenten door middel van een slagtechniek bespeeld kunnen worden, zijn er ook variaties en alternatieven: met of zonder stok slaan (met de hand). Sommige slagwerkinstrumenten, zoals de vibrafoon en crotales kunnen bovendien met een strijkstok (meestal die van een contrabas) bespeeld worden, dat genoteerd wordt als arco. Ook shakers (bijvoorbeeld kalebassen met daarin pitjes of sambaballen) worden niet altijd door slag, maar door puur bewegen tot klinken gebracht.

Percussie[bewerken | brontekst bewerken]

Onder percussie-instrumenten worden meestal kleinere slagwerkinstrumenten verstaan en een aantal instrumenten uit de niet-westerse muziek, zoals claves, conga, bongo en djembé. Percussie-instrumenten worden ook in een orkest gebruikt, zoals woodblock, beatring en koebel. In een orkest bestaan wel speciale, genummerde percussiepartijen. Percussie 1 is meestal de drums, percussie 2 en 3 zijn meestal de kleine instrumenten in combinatie met een grote trom of bekken (cymbal a deux).

Melodische slaginstrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Naast pure percussie-instrumenten zonder een duidelijk gedefinieerde toonhoogte bestaan er ook slagwerkinstrumenten, die duidelijk een melodie of harmonie (akkoorden) kunnen voortbrengen, zoals: idiofone slaginstrumenten en slagsnaarinstrumenten

Idiofone melodische slaginstrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Slagsnaarinstrumenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Percussion instruments van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.