Marimba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Marimba
Concertmarimba
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
xylofoon, vibrafoon, glockenspiel, lyra (glockenspiel)
Meer artikelen
mallet
Geluid
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Een marimba is een aan de xylofoon verwant muziekinstrument uit de familie der idiofonen. Marimba's hebben net als de xylofoon houten staven. Onder elke staaf hangt een klankbuis die als resonator werkt en zo de toon langer doet aanhouden. Marimba's worden zowel in volksmuziek als in klassieke muziek gebruikt.

De marimba kan worden beschouwd als de alt- of basversie van een xylofoon. Een marimba heeft een veel warmere en vollere klank dan een xylofoon. Een 5-octaafs concertmarimba heeft een bereik van C2-C7. Kleinere (makkelijker te vervoeren) marimba's hebben een veel kleiner bereik van A3-C7.

De toetsen worden doorgaans gestemd met een boventoonverhouding 1:4:10 ofwel grondtoon, dubbeloctaaf en tripeloctaaf+terts. Eventueel kunnen zelfs de 3e en 4e boventoon gestemd worden. Het stemmen van marimbatoetsen gebeurt op dezelfde manier als bij een xylofoon door aan de onderzijde materiaal weg te vijlen/schuren.[1]

Etymologie en terminologie[bewerken | brontekst bewerken]

De term marimba verwijst zowel naar de traditionele als naar de moderne variant van dit instrument. Het woord stamt wellicht af van het Bantoe (marimba of malimba), waarbij limba verwijst naar één van de klankelementen en de prefix ma- daar een meervoud van maakt[2].

Bekende nummers die gebruikmaken van de marimba[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Marimbas van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.