Conga

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Conga
conga's en bongo's
conga's en bongo's
Classificatie
Gerelateerde instrumenten
rototom, pauk, timbales, tom-tom, timp tom, bongo, tenortrom
Fabrikanten
Pearl
Portaal  Portaalicoon   Muziek

Een conga is een circa 70-75 cm hoge eenvellige trommel, tonvormig en open aan de onderkant, die meestal met de handen wordt bespeeld.

De oorsprong van het instrument is terug te vinden in de Congolese makuta-trommel. Deze werd via slaven meegevoerd naar Cuba en werd uiteindelijk belangrijk in de Cubaanse muziek. Na 1930 werd de conga door New Yorkse jazzorkesten ontdekt, waarna het instrument geleidelijk ingeburgerd raakte in de westerse muziek.

De conga kreeg met de jaren heel wat veranderingen in vorm en uiterlijk. Vandaag de dag zijn de conga's wat dikker ("buikiger"). Het instrument wordt gemaakt van hout of fiberglas. Houten conga's klinken over het algemeen warmer, voller en dieper dan fiberglas conga's. Echter, conga's van fiberglas hebben doorgaans een feller en iets krachtiger karakter dan hun houten broeders.

Ondanks dat er kunststofvellen bestaan, worden er meestal toch nog natuurvellen gebruikt. Dit vanwege de warmere klank die bij natuurvellen ervaren wordt. Een natuurvel wordt van een dierenhuid gemaakt (denk aan koeienvellen of buffelvellen). Een conga wordt gestemd met behulp van een metalen ring en spanhaken, waarmee je het vel strakker of losser kan spannen. Hoe strakker het vel, hoe hoger de conga klinkt. Conga's hebben in de regel vijf of zes spanhaken.

polaroid - Augusto De Luca

Conga's worden met de vingers of handpalm bespeeld in sets van twee, drie of meer. Elke conga uit de set heeft een andere vel-diameter. Soms hebben percussionisten ook bongo's bij de conga's opgesteld.

De vel-diameters worden internationaal met inches aangegeven (geldt voor alle soorten trommels). In westerse landen zijn dit de meest gangbare namen en maten voor conga's:

  • Superquinto of Requinto; 10" ofwel ca. 25,4 cm vel-diameter
  • Quinto; 11" ofwel ca. 27,9 cm vel-diameter
  • Conga; 11 3/4" ofwel ca. 29,8 cm vel-diameter
  • Tumba; 12 1/2" ofwel ca. 31,7 cm vel-diameter

Hierbij geldt dat de diepte-maat van de conga's meestal tussen de 28" en de 30" ligt. Hoe groter de vel-diameter, hoe lager de conga klinkt.

Op Cuba zijn conga's bekend onder de verzamelnaam "tumbadoras" en worden de afzonderlijke trommels meestal aangeduid met de functie die ze in een bepaalde muziekstijl vervullen. Zo wordt de grootste trommel in de guaguanco-stijl aangeduid met de term "salidor" en in de makuta-stijl met "caja".

Virtuoze conga-spelers (congueros) zijn bijvoorbeeld de Cubaan Changuito en de Puerto Ricaan Giovanni Hidalgo.

Dans[bewerken]

Aan de naam van de congatrommels is ook de naam van de dansvorm conga ontleend, zie congada en conga line. Het betreft hier een Afro-Cubaanse dans in snel tempo en tweedelige maatsoort, met gesyncopeerde ritmiek.[1]


Bronnen, noten en/of referenties
  1. Meyers Taschenlexicon Musik B.I. Taschenbuchverlag (1984) ISBN 3-411-01996-4