Sympany

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Sympany is een van de grootste textielinzamelaars van Nederland. Het bedrijf werkt aan een circulaire textielketen, omdat het wil bijdragen aan een duurzame wereld met behoud van grondstoffen. Het is een stichting die tweedehands kleding en schoenen inzamelt voor hergebruik en recycling. Een organisatie met stevige ambities, zonder winstoogmerk. Sympany verkoopt wat herdraagbaar is. En recycled wat overblijft. Het doel is om al het ingezamelde textiel een nieuwe bestemming te geven.

Met meer dan 2000 kledingcontainers en via huis aan huis inzamelingen zamelt Sympany bij veel gemeenten in. Daarnaast krijgen ze steeds meer textiel van andere bedrijven; van oude collecties tot bedrijfskleding. Het textiel gaat per vrachtwagen naar een van de sorteerbedrijven en wordt daar handmatig gesorteerd.

Het ingezamelde textiel dat nog door een ander gedragen kan worden, wordt verkocht. Herdraagbaar blijft herdraagbaar. De verkoop van dit textiel gebeurt grotendeels in Oost-Europa en Afrika. De kleding wordt opnieuw gedragen en krijgt op die manier een duurzame bestemming. Het geld dat Sympany verdient, investeert het bedrijf in innovatie. Zodat van elk stukje stof straks weer iets waardevols gemaakt kan worden.

Het recyclebare textiel wordt samen met partners verwerkt tot grondstof en ingezet voor nieuwe producten. Een groot deel wordt nog steeds verwerkt tot poetslappen en isolatie- en akoestisch materiaal. Daarnaast werkt Sympany met partners aan het maken van nieuwe hoogwaardige garen.

Sympany is in 2015 ontstaan uit een fusie tussen KICI en Humana.[1]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]